Sukobi na maršu neonacista, povređen policajac (VIDEO)

Radikalni desničari tradicionalno obeležavaju 17. avgust

336

BERLIN – Najmanje jedan policajac povređen je danas kada se 500 aktivista, uzvikujući „Nacisti napolje“, sukobilo sa istim brojem neonacista koji su marširali ulicama Berlina na godišnjicu smrti ratnog zločinca i Hitlerovog zamenika Rudolfa Hesa.

Mnogi radikalni desničari, obučeni u crvenu i belu odeću, nosili su crveno-belo-crnu zastavu Trećeg rajha.

Jedna grupa učesnika marša je nosila transparent na kom je pisalo: „Ni zbog čega ne žalim: Nacionalsocijalisti Berlina“.

Portparol berlinske policije izjavio je agenciji Rojters da ima izveštaj o povređenima i da su neki učesnici kontrademonstracija gađali ultradesničare kamenicama i flašama.

Kako je naveo, najmanje jedan policajac je povređen, a sukobi još traju.

Radikalni desničari tradicionalno obeležavaju 17. avgust jer se na taj dan 1987. Hes obesio u savezničkom zatvoru za ratne zločince u berlinskoj četvrti Špandau gde je služio doživotnu kaznu.

Marš je najpre trebalo da bude održan u Špandauu, ali su ga organizatori posle premestili u centar grada kako bi izbegli kontramiting s levog političkog spektra.

U Špandauu se ranije okupilo samo 40-tak neonacista.

Neki od učesnika skupa su nosili natpise poput „Ubistvo ne zastareva“, aludirajući na to da Hes u 93. godini nije izvršio samoubistvo, kako glasi službeni uzrok smrti, nego da je ubijen, prenosi Hina.

Oba okupljanja obezbeđivalo je oko 2.300 policajca.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...