Bezbednost najkritičnija kod mostova na Velikoj Moravi, a zna se i razlog (FOTO)

Neki mostovi na Koridoru 10 kroz Pomoravlje građeni su pre 70 godina, a mnogima su potkopani stubovi

646

Stanje mostova na drumskom i železničkom Koridoru 10 kroz Pomoravlje je različito – od najsavremenijeg, na deonici nove dvokolосеčne pruge Gilje-Ћuprija- Paraćin, preko Velike Morave, do onih koji su građeni pre 70 godina, ili koji su dobro uzdrmani zbog nekontrolisane eksploatacije šljunka.

Posle rušenja vijadukta u Ðenovi i najave Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, za vanrednu kontrolu mostova u Srbiji, ocenjeno je da je bezbednost najkritičnija kod mostova na Velikoj Moravi, jer su neplanskim vađenjem šljunka, mnogima potkopani stubovi.

Na ovom delu Velike Morave, ima oko deset šljunkara, koje prekomernom i nekontrolisanom eksploatacijom šljunka, „ugrožavaju mostove i objekte na reci“ a ekolozi, ribari i poljoprivrednici, već nekoliko godina upozoravaju da šljunkare „prekopavaju korito, menjaju tok reke, opasno narušavaju izgled obala, korito reke je pretvoreno u kratere…“.

Zbog izmene toka, ne radi ni jedina vodenica na Moravi, manastira „Zlatenac“ kod Svilajnca, kažu monahinje manastira.

Na železničkoj pruzi Beograd – Niš, na ulazu u Jagodinu, vozovi preleze preko mosta na Belici, kome se boja ne vidi od korozije, a postavljen je pre 70 godina.

Za razliku od ovog mosta, oko 12 kilometara prema Nišu, pre dve godine, na novoj deonici dvokolosečne pruge Gilje – Ćuprija – Paraćin, izgrađen je novi, za koga stručnjaci tvrde da je najbolji na pruzi Beograd – Niš.

Most su počeli graditi mostograditelji „Alpina – meterorit“, a završili „Goše“ iz Smederevske Palanke i „Mostogradnje“ Beograd.

Dug je 322,5 metra, raspona 52,5 metara, na šest stubova od kojih su dva u reci.

U stubove je ugrađeno 11.000 tona betona.

Čelični je i težak 2.400 tona.

Most Jagodina – Svilajnac – Despotovac, za koga se sumnja da je dobro potkopan od strane šljunkara, izgrađen je posle Drugog svetskog rata.

Radili su ga zarobljeni vojnici Nemačke i Italije. Most je rekonstruisan 2007. godine a radove je izvela firma „Intermost“ iz Beograda.

Most železne konstrukcije na ulazu u Ćupriju iz pravca Jagodine uskoro bi trebao biti turistička atrakcija, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Ninoslav Erić.

Erić očekuje da još ove godine počne izgradnja novog savremenog mosta na novoj lokaciji.

Most Markovac – Svilajnac, jedini, tvrde u Svilajncu, na Moravi, preko koga se odvija i železnički i drumski saobraćaj, takođe čeka zamenu.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je da je pre osam godina urađena sva projektna dokumentacija za novi most dužine 300 metara i zaobilaznicu od 3,5 kilometara, i čeka se finansijska pomoć države.

FOTO TANJUG / DUSAN ANICIC
FOTO TANJUG / DUSAN ANICIC
FOTO TANJUG / DUSAN ANICIC
Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...