Rover na Marsu se i dalje „ne oglašava“, naučnici optimistični

212

Četristo miliona dolara vredan rover koji se napaja sunčevom energijom prestao je da se javlja Zemlji nakon što je Crvenu planetu krajem maja pogodila peščana oluja koja see završila u julu.

NASA stručnjaci od tada pokušavaju sve kako bi probudili to svemirsko vozilo, ali ono i dalje ne daje signal.

„Opportunity“ je istraživao Mars već 14 godina, mnogo više od 90 dana koliko se očekivalo da će trajati.

Od 10. juna nije dao nikakve podatke, zbog čega njegova kontrola u Sjedinjenim Državama postaje nervozna.

„Moral je malo klimav“, otkrio je inženjer Majkl Staab.

„Ovo je prvi put da je ‘Opportunity’ prestao da razgovarati s nama i da nije nastavio s komunikacijom kad smo to očekivali“, dodao je.

Endrju Gud, iz kontrole rovera, u četvrtak je na svom blogu izrazio optimizam, ali i upozorio da bi baterije vozila mogle biti toliko ispražnjene nakon dugotrajne aktivnosti da bi to moglo da stvori rizik za „Opportunity“.

„Čak i ako inženjeri dobiju signal od ‘Opportunity’-a, postoji stvarna mogućnost da rover više neće biti isti“, napisao je Gud.

„Ako baterije više ne mogu imati toliku snagu, to bi moglo ugroziti nastavak operacije“.

Ali, Gud je istakao da je tim koji upravlja roverom ipak optimističan, jer su pre peščane oluje koja je prekinula pristup sunčevoj energiji testirali baterije.

„Pošto su baterije bile u relativno dobrom stanju pre oluje, verovatno nema puno štete“, napisao je inženjer.

NASA stručnjaci zabrinuti su i zbog temperature koja bi mogla naštetiti roveru. Ali, ako se uzmu u obzir pređašnja iskustva rovera nakon peščanih oluja, on bi nakon što se akumulirana prašina ukloni, trebalo da ponovo počne da radi.

„Opportunity“ je na Mars stigao u januaru 2004. godine nakon što je lansiran sa Zemlje 7. jula 2003. Doveo je do nekoliko revolucionarnih otkrića, poput pronalaska tragova vode.

Na Marsu je i njegovo „sestrinsko“ vozilo „Curiosity“, koje ima nuklearni pogon i stoga mu peščane oluje ne mogu da štete.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...