Koridori: Događaji pretekli izgradnju zaštitne galerije

512

GRDELICA, – Koridori Srbije će, sa konsultantima i nadležnima koji učestvuju u izgradnji južnog kraka Koridora 10 u Srbiji u narednih 10 dana utvrditi šta je dovelo do urušavanja zaštitne kosine u Grdeličkoj klisuri kod Predejana, izjavio je danas zamenik šefa projekta „Jug“ Leonid Vuković.

Već su angažovani stručnjaci koji će raditi na sanaciji.

Vuković je rekao da su geodetska i merenja stabilnosti konstrukcije ukazivale na to da je ona preopterećena, a da su u junu Koridori Srbije odlučili da se deo kosine dodatno stabilizuje izgradnjom zaštitne galerije i nasipa i da su radovi počeli pre pet dana.

„Nažalost, događaji su nas pretekli“, rekao je Vuković novinarima danas u trenucima dok je zemljište iznad autoputa i dalje bilo aktivno.

Na deonici od Grdelice do Caričine doline, ispred tunela Predejane, u dužini od 100 metara, došlo do oštećenja potporne konstrukcije i destabuilizacije dela zaštitne kosine, čija je ukupna dužina 725 metara.

Građevinska inspekcija juče je obišla teren, a na licu mesta su održani hitni sastanci svih nadležnih – izvođača radova, stručnog nadzora, investitora, projektanta kako bi se što pre utvrdili razlozi i definisali hitne mere za sanaciju dela gradilišta, kako bi radovi na celokupnoj deonici priveli kraju u planiranom roku do 31. decembra.

Vuković je istakao da nijedan radnik nije povređen, nije pričinjena šteta na mehanizaciji, niti materijanla šteta prema trećim licima.

Vuković je dodao da se zbog kompleksih i heterogenih geoloških uslova na tom delu gradilišta, vrši stalan monitoring stabilnosti i pomeranja svih konstrukcija, odnosno objekata na gradilištu, uključucjuhi i kosine.

Napomenuo je da se u Grdeličkoj klisuri na izgradnji južnog kraka Koridora 10 stabilizacija kosina izvodi na 155.000 kvadratnih metara.

Izvođač radova na ovom potezu je španska kompanija Azvi, a stručni nadzor vrši konzorcijum „Louis Berger i Egnatia Odos“.

Izvođenje ovih radova finansira Evropska Investiciona banka.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...