Ministri počeli razgovore o minimalnoj ceni rada

536

BEOGRAD – Ministri za rad i finansija Zoran Đorđević i Siniša Mali počeli su razgovore o novoj minimalnoj ceni rada koja bi trebalo da bude određena u skladu sa zakonom najkasnije do 15. septembra, saopšteno je posle sastanka.

Ministri očekuju će se do tog roka o novoj ceni „minimalca“ postići konsenzus sve tri strane u Socijalno-ekonomskom savetu, sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije, i da će se, za razliku od nekih ranijih godina, ove, kao i prošle godine nastaviti s tom praksom.

Najavljeno je da će Vlada Srbije na sledećoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta predložiti novu cenu „minimalca“.

Đorđević je na poslednjoj sednici Saveta, održanoj pre sedam dana, rekao da će razgovori o predlogu minimalne cene rada biti u septembru.

Reprezentativni sindikati su najavili da će tražiti povećanje minimalne zarade najmanje za deset odsto, a najviše za 23 do 24 odsto, dok poslodavci smatraju da je realno povećanje samo ono koje je u skladu s rastom bruto domaćeg proizvoda i inflacije, a to je ispod deset odsto.

Minimalna zarada u Srbiji trenutno iznosi 24.882 dinara, a prima je 350.000 radnika, od kojih je oko 30.000 u državnoj službi.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...