Moskovisi: Reforme koje je sprovela Grčka temelj za održiv oporavak

267

BRISEL – Obimne mere štednje, koje je sprovela Grčka u sklopu programa pomoći, postavile su osnovu za održiv oporavak te zemlje, izjavio je evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi povodom današnjeg izlaska Grčke iz trećeg „spasilačkog“ programa.

„Opsežne reforme koje je sprovela Grčka udarile su temelj za održiv oporavak. To mora biti negovano i očuvano kako bi se grčkom narodu omogućilo da zgrabi benefite svojih napora i žrtvovanja“, navodi se u saopštenju Moskovisija, a prenosi agencija Rojters.

Dodaje da bi grčka ekonomija ove i naredne godine trebalo da ostvari rast od oko 2,0 odsto, posle prošlogodišnjeg rasta od 1,4 odsto.

Od izbijanja dužničke krize početkom 2010. godine, zvanična Atina je pokušavala da ne padne sa ivice bankrota, oslanjajući se na najveći program „spasilačke“ pomoći ikada, budući da je pozajmila više od 260 milijardi evra od partnera iz evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda.

Spasilački fond evrozone, Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), saopštio je da danas može bezbedno zaključiti program ESM i da je Grčka, prvi put od početka 2010. godine, u stanju da stane na svoje noge.

Direktor ESM-a Klaus Regling kaže da bi Grčka mogla da postane uspešna priča, kao Portugalija, Španija, Irska i Kipar, kojima je takođe bila potrebna pomoć posle globalne finansijske krize, sve dok nastavlja da radi na vraćanju poverenja svojih partnera.

„Grčki narod bi trebalo da slavi. Ja ću sutra proslaviti uz čašicu uza“, rekao je Regling za grčki list „Etnos“.

Grčki premijer Aleksis Cipras sutra će se obratiti naciji povodom ove istorijske prekretnice, koja će toj zemlji omogućiti da povrati suverenitet i da odredi sopstvenu ekonomsku politiku.

Izvor Tanjug, Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...