„Slučaj Arnolfini“ tajna Van Ajkov slike

323

BEOGRAD – „Fascinantna knjiga o fascinantnoj slici“ tako bi mogla da se nazove studija lekara i pisca Žana Filipa Postela „Slučaj Arnolfini“, u podnaslovu „Tajne Van Ajkove slike“ koju je upravo pustio u prodaju Službeni glasnik u biblioteci „Umetnost i kultura“, a u prevodu sa francuskog Jelene MIjatović.

Reč je inače o priči o slici Jan van Ajka, „Ðovani Arrnolfili sa ženom, remek delu ovog ranorenesansnog flamanskog slikara čija su dela označila novu epohu u slikarstvu.

Koliko je značajna ova knjiga potvrđuje i predgovor uglednog francuskog pisca Danijela Penaka „Njih dvoje se ne gladaju“ koji je kratak esej o jednom od fenomena slike koja se ubraja među najveća remek dela svih vremena i jedan je od razloga da se prilikom posete Londionu ode do Nacionalne galerije koja je poseduje od 1842 godine.

Za Penaka je najintrigantije na slici što žena i muškarac,( koji su možda bračni par Arnolfini, ali bi mogli biti verenici ili je trgovac Arnolfini iz Briža sa utvarom svoje žene koja je, inače, preminula pre nego je slika nastala 1434 godine) iako se drže za ruke, ne gledaju svog partnera već su im pogledi uprti ka posetiocima ali potpuno bezizražajno kao da im misli negde lutaju, a poziranje ih uopšte ne dotiče.

Postel je pročitao pozamašnu gomilu knjiga ( bibliografija je na kraju studije) posvećenu raznim analizima ove slike prepune tajni, jer svaki predmet na njoj ima neko značenje, a njihovo tumačenje slikar nikada nije nigde zabeležio. Već 150 godina stručnjaci pomno pokušavaju da protumače svaki detalj iznoseći najrazličitija tumačenja, ali na kraju priznaju da bi skoro svako tumačenje moglo da bude tačno, ali ni za jedno se ne bi kladili ,da je tačno. Penak priznaje da je knjigu pročitao u jednom dahu sa istom napetošću i isčekivanjem kao da čita krimić da bi shvatio da sliku koju je bezbroj puta gledao u stvari nije video, osim majstorstva slikara koji ju je naslikao u novoj tehnici sa uljanim bojama.

Ova zagonetna slika je vekovima predmet divljenja i proučavanja, a čak nije otkriveno ni kako je stigla do londonske Nacionalne galerije osim pomena nekoliko vlasnika koji su je posedovali ali ima i dosta „praznina“ na njenom putu od Briža preko Španije do Londona.

Postel je za moto svoje studije čitirao Žan Martena Šarkoa „Gledati, gledati ponovo, gledati stalno samo tako i možemo videti“.

Postelova pitanja počinju već od datuma nastanka slike ispod koje se Jan van Ajk potpisao 1434. ali i napisao „Jan van Ajk je bio ovde „što otvara pitanje da li je slika nastala te godine, te da li je Van Ajk bio njen autor ili samo svedok slikanja, glavni junak prizora…

U finansijskim knjigama burgundskog dvora zna se svaka para koja je data Van Ajku, ali nigde nije zabeleženo gde se i kada tačno rodio osim da je umro u Flandriji 441. Ne zna se kod koga je učio zanat, ali zna se da je u početku bio slikar i komornik kod Jana , a zatim je došao na dvor burgundskog vojvode Filipa Dobrog gde je bio do smrti“.

Za to vreme je, kako piše u dvorskim finansijskim knjigama putovao po nalogu vojvode obavljao neke tajne zadatke i bio veoma dobro plaćen.

Za proteklih više od pet vekova sačuvano je 20 njegovih slika, ali samo je par Arnolfini jedinstvena kompozicija, koja bi se mogla nazvati žanr prizor, jer su likovi smešteni u veoma bogatom i mističnom ambijentu.

Posebna zagonetka je ogledalo iza njihovih leđa na čijem su okviru minuciozno naslikane u formi mjedaljoni prizori iz Hristove pasije.

Ima bezbroj tumačenja prizora koji se vide u ogledalu, zašto muškarac drži jednu ruku podignutu kao da se zaklinje, zašto je supruga verovatno trudna, zašto na raskošnom lusteru iznad njih gori samo jedna sveća i to iznad glave muškarca, a jedna mala nezapaljena je zaglavljena u držač blizu žene.

Možda je najzanimljiviji odgovor da je Arnolfini živa osoba dok mu je žena utvara, odnosno pokojnica, koja je mozda preminula na porođaju, a on je želeo da njen lik zauvek sačuva.

Umetnik je verovatno imao kao predložak jednu sliku Bogorodice sa detetom i sliku žene koja se kupa jer njihovi likovi liče na suprugu, Arnolfina.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...