Gladni u svojoj državi, pa beže u Brazil

Hiperinflacija i najgora ekonomska i politička kriza uzrok su migrantske krize i regionalnih tenzija

263

Broj građana Venecuele koji odlaze u Brazil u potrazi za boljim uslovima života je u porastu, kažu zvaničnici, uprkos napadima na izbeglice koji su u subotu zabeleženi u jednom pograničnom kampu u Brazilu, piše Danas.

Samo u ponedeljak, gotovo 900 građana Venecuele ušlo je u brazilsku državu Roraimu, podaci su brazilske vojske, što je pokazatelj da je znatno premašen dosadašnji dnevni prosek od nekih 300 ljudi.

Mnogi od njih kažu da dolaze u Brazil jer su gladni u svojoj Venecueli, gde ne mogu normalno da žive.

Najgora ekonomska i politička kriza u Venecueli koja je uzrok da se veliki broj građana ove zemlje odmetne u izbeglištvo u susedne zemlje izazvala je regionalne tenzije.

Nova neizvesnost podstaknuta je i jučerašnjim izdavanjem novih banknota, pošto je levičarska vlada bila prinuđena da skine pet nula sa bolivara i uvede novu virtuelnu valutu nazvanu petro.

Prema navodima Danas-a, vlada kaže da je na to bila prinuđena zbog inflacije, dok kritičari izražavaju bojazan da će to voditi u novi haos.

Vlasti tvrde da njihov novi ekonomski plan možda neće obuzdati hiperinflaciju u zemlji, ali bi mogao da okonča „ekonomski rat“ koji vode „imperijalističke sile“.

Banke i trgovine juče je trebalo ponovo da budu otvorene nakon prazničnog ponedeljka, dok su istovremeno opozicione grupacije pozvale na poteste i štrajkove.

Međunarodni monetarni fond predviđa da bi inflacija u Venecueli mogla da dostigne milion odsto ove godine.

Prema nedavnoj studiji Nacionalne skupštine koju kontroliše opozicija, cene se u proseku udvostručuju na svakih 26 dana.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...