Puteve pokvarenog mesa u Srbiji podržava zakon

Vlasnici zatvorenih radnji nalaze način da opet započnu prljavi posao

251

U Srbiji je za četiri godine zatvoreno i izbrisano iz registra 15 objekata u kojima se obavlja klanje životinja, navode za Blic Biznis u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ipak, ispostavilo se da su neki od vlasnika ovih klanica nastavili isti posao, ali pod drugim imenom firme. Takođe, kada je reč o nelegalnim klanicama, niko ne zna koliko ih ima u Srbiji, a one se otkrivaju samo tokom „slučajne“ kontrole inspekcije na terenu.

Odgovor zvaničnika na pitanje da li postoji procena koliko švercovanog mesa ima na tržištu Srbije nismo dobili, kao ni precizne podatke o nelegalnim proizvođačima i trgovcima.

Na osnovu toga može se zaključiti da se švercovano meso sumnjivog kvaliteta, poput onog iz Brazila koje je nedavno pronađeno, i na sreću uništeno, nalazi na našem tržištu.

Agroekonomski stručnjaci s kojima je Blic Biznis razgovarao, tvrde da prokrijumčareno meso, nažalost, dospeva i do prodavnica i to uglavnom malih radnji, dok ga u velikim marketima nema. Oni ističu da ovakvo meso završi u paštetama, kobasicama, viršlama, salamama, mesnim narescima i drugim mesnim prerađevinama.

Foto / Unsplash / Lukas Budimaier

U Upravi za veterinu kažu za Blic Biznis da su četiri od 15 zatvorenih objekata ponovo dobili odobrenje za rad. Oni objašnjavaju da na osnovu dobijenih podataka sa terena inspekcije donose rešenje o eventualnom brisanju objekta iz Registra odobrenih objekata.

– Tako objekat gubi mogućnost za dalji rad. Međutim, ne postoji zakonski osnov koji bi subjektima u poslovanju hranom, koji su jednom brisani iz Registra, zabranio ili na određeno vreme odložio ponovno podnošenje zahteva za utvrđivanje ispunjenosti opštih i posebnih uslova higijene hrane – ističu u Upravi.

Drugim rečima, to znači da je vlasnik zatvorene klanice posle određenog vremena mogao ponovo da otvori drugi objekat za klanje životinja i normalno nastavi sa radom. Upravo to se i desilo kada su četiri klanice ponovo dobile dozvolu za rad.

S druge strane, rad ilegalnih klanica je teže kontrolisati, i one se otkrivaju samo tokom kontrole. Tako su javnosti poznati podaci da su u poslednje četiri godine zatvorene tri ilegalne klanice, dve u selima Hisardžik i Seljašnica kod Prijepolja, i jedna u okolini Šida. U Upravi za veterinu naglašavaju da ovakve klanice nikada nisu zvanično i legalno obavljale delatnost.

– Veterinarska inspekcija je tokom inspekcijskog nadzora zabranjivala obavljanje neregistrovane delatnosti, kao što to čine i druge inspekcije – kažu u ovoj ustanovi, i dodaju da u ovim selima do danas ne postoje odobreni objekti za klanje životinja.

Agroekonomski stručnjaci s kojima je Blic Biznis razgovarao, tvrde da se prokrijumčareno meso sumnjivog kvaliteta nalazi u našim prodavnicama.

Kao primer za to stručnjaci navode da se konzerva paštete dva velika proizvođača mesa prodaje po različitim cenama.

– Tako, recimo, kod jednog proizvođača pašteta košta 50 dinara, a kod drugog 150 dinara, a radi se o istom proizvodu. Kako je to moguće? Upravo je to primer da jedan od njih koristi jeftino meso kome uskoro ističe rok, i koje se uvozi, a drugi mnogo skuplju, ali i kvalitetniju domaću sirovinu. To nije tajna – poručuju naši sagovornici.

Da smo imali mnogo dramatičnije slučajeve pokušaja trgovine ilegalnim i neispravnim mesom podseća agroekonomista Milan Prostran.

– Došlo je do zatvaranja čitavih klanica koje su trgovale pokvarenim mesom pre nekoliko godina. Ulazak krijumčarenog mesa u našu zemlju je posledica tzv. „mekih granica“ sa Kosovom i Crnom Gorom. Uvek neko pokušava da na jeftin način zaradi novac – kaže Prostran, i dodaje da je zbog toga neophodno povećati broj inspektora koji otkrivaju ovakve slučajeve.

Prema njegovom mišljenju, veliki marketi insistiraju na svim mogućim deklaracijama i potvrdama proizvoda, pa tako i mesa. Zato je, kako ističe Prostran, malo verovatno da meso sumnjivog kvaliteta završi na njihovim rafovima.

– U velikim lancima to ne bi moglo da se desi, a da li se i koliko često dešava u manjim to niko ne zna – kaže Prostran.

On smatra da zbog niske kupovne moći u Srbiji potrošači kupuju manje kvalitetno meso.

– Samim tim trgovci „beže“ ka kategorijama mesa koje je jeftinije, pa tako i lošijeg kvaliteta. S druge strane, mora postojati mnogo strožija kazna. Tako bi trebalo da se onima koji pokušaju da prodaju ilegalno meso za sva vremena zabrani rad – navodi Prostran.

Prema rečima Branislava Gulana, člana Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, i ranijih godina smo imali nekoliko slučajeva krijumčarenja mesa upravo iz Brazila, ali i iz Argentine. On kaže da je 23 tone prokrijumčarenog mesa koje je veterinarska inspekcija nedavno pronašla i uništila samo jedan otkriveni slučaj koji je obelodanjen javnosti.

– Takvo meso dolazi nam svake godine iz Brazila i Argentine, ide preko Crne Gore i Kosova i ulazi u Srbiju. Naša inspekcija ih otkriva, ali neće to da obelodanjuje. Ovo je sada izuzetak da su to uradili – kaže Gulan, i dodaje da je nemoguće proceniti koliko takvog mesa završi na rafovima trgovina u zemlji.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...