CINS: Dodik ugrozio bezbednost glavnog urednika i redakcije

250

BEOGRAD – Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je iznošenjem netačnih informacija i njihovim stavljanjem u pogrešan kontekst direktno ugrozio bezbednost glavnog i odgovornog urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Dina Jahića, ostalih članova te redakcije i njihovih porodica, saopštio je danas CINS.

CINS navodi da je Dodik na jučerašnjoj konferenciji za novinare optužio Jahića da „rukovodi centrom koji ruši političke strukture u regionu novcem međunarodnih organizacija“.

Konferencija je bila posvećena sporazumu Veća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) sa Agencijom SAD za međunarodni razvoj (USAID) o podeli 8 miliona dolara nevladinim organizacijama u BiH, tokom koje je Dodik naveo da se taj novac dodeljuje „bez ikakave saglasnosti, potrebne procedure ili upoznavanja sa tom procedurom organa, bilo entitetskih ili bilo kojih drugih“.

„To je rušenje prakse i urušavanje ustavnog poretka i to se u prethodnom sazivu Ministara nije moglo dešavati. USAID je morao i mogao da donira svoja sredstva zajedničkim institucijama i da se ta implementacija vrši po zakonima BiH i Republike Srpske“, kazao je Dodik, dodavši da je cilj da se USAID „direktno meša u politiku u zemlji“.

Predsednik Republike Srpske optužio je juče USAID i ambasadu SAD u Sarajevu da donacijom nameravaju da se mešaju u izborni proces u zemlji i optužio je Savet ministara BiH da je bez saglasnosti entitetskih vlasti potpisao sporazum za USAID-om o dodeli sredstava za borbu protiv korupcije, navodeći da su sredstva ove američke organizacije namenjena za „podrivanje sistema“ i za „borbu protiv ruskog uticaja“ u RS i BiH.

CINS navodi da je toj konferenciji prethodila „kampanja“ na nekoliko portala, tokom koje je u tekstu pod nazivom „Prljavi poslovi Soroševog instruktora“ navedeno da je Jahić „instruktor jednoj grupi mađarskih studenata za rad protiv predsednika Mađarske Viktora Orbana, inače ljutog protivnika Džordža Soroša, Jahićevog naredbodavca“.

„Tekst se najpre pojavio na portalu Infosrpska.ba, ali su ga potom preuzeli i dosta uticajniji Radio Televizija Republike Srpske, entitetska novinska agencija SRNA i banjalučka Alternativna televizija. Sramotno je i veoma štetno da mediji, posebno oni koji se finansiraju novcem poreskih obveznika, na ovakav način etiketiraju osobe i od njih prave mete“, navodi CINS, i dodaje da će, u dogovoru sa advokatima, preduzeti sve potrebne pravne radnje i da će se obratiti svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...