Kultura ne „stanuje“ samo u velikim gradovima, već i u ovom selu

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević obišli su danas Muzej Žeravica i Banatski kulturni centar

288

Oni su nakon toga konstatovali da kultura ne stanuje samo u velikim gradovima poput Beograda, Novog Sada i Niša, već i u manjim opštinama i selima kao što je Novo Miloševo.

Mirović je nakon obilaska za medije izjavio da će nastojati da unapređuju aktivnosti i „sjajnog velikog samizdata – Banatskog kulturnog centra“ i Muzeja Žeravica i da pronalaze načine i modele za finansiranje njihovih potreba.

On je pomenuo i Muzej i Galeriju “Terra” u Kikindi, koje će tokom dana obići, naglasivši da svi oni čine “sliku male-velike kulturne scene u sredinama koje su često zapostavljene od kulturne javnosti i administracije”.

„Ova poseta imala je za cilj da tu stvar promeni. U Vojvodini su posebno brojne sredine koje moramo buditi kada je reč o kulturi, a postoje snažni kulturni temelji poput Iriga sa Srpskom čitaonicom i rodnom kućom Borislava Mihajlovića Mihiza”, rekao je Mirović.

Ministar kulture Vukosavljević, kome je direktor Banatskog kulturnog centra Radovan Vlahović uručio “pasoš Pesničke Republike”, zapazio je da se na prostoru Novog Miloševa i Kikinde odvija vrlo aktivan kulturni život i da ustanove kulture obavljaju veoma važan posao u okolnostima koje nisu uvek idealne i lake za rešavanje.

Mirović, Vukosavljević i vlasnik Muzeja Žeravica Čedomir Žeravica danas su razgovarali o načinima finansiranja izgradnje Muzeja Ranka Žeravice za koji je već gotov projekat.

Predsednik opštine Novi Bečej Saša Maksimović je podsetio da je ta opština pobedila na konkursu “Gradovi u fokusu” 2016. godine što je bio početak novih ulaganja u kulturu koju posmatraju i kao mogućnost za razvijanje turističkog potencijala.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...