Opozija traži posebnu sednicu skupštine o slučaju ubistva mladića

250

BANJALUKA – Poslanici stranka koji čine opozicioni Savez za promene (SzP) zatražili su danas sazivanje posebne sednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja bi bila posvećena slučaju ubistva 21-godišnjeg mladića iz Banjaluke Davida Dragievića.

Poslanici Nedeljko Glamočak (SDS), Adam Šukalo (PDP), Goran Đorđić (SNS) i Zorka Andrić (NDP) izjavili su danas novinarima u zgradi parlamenta RS da su prikupili potreban broj potpisa za sazivanje posebne sednice, koja bi, kako su naveli, trebalo da se održi za desetak dana.

U zahtevu za sazivanjem posebne sednice naveli su da su institucije RS „podbacile“ kada je u pitanju istraga o ubistvu Davida Dragičevića, odnosno da se namerno usporava istraga oko ubistva mladića.

Oni su pojasnili da je opstrukcijom istrage prekršeno nekoliko zakona i Ustav RS, a od parlamenta RS će zatražiti da preduzmu mere kako bi se istraga ubrzala i rešio slučaj.

Prošlo je 150 dana otkad se građani okupljaju svako veče na Trgu u Banjaluci, a i dalje se ne zna ko je ubio Davida Dragičevića FOTO: Printscreen/Youtube/Aljazeera

Poslanici opozicionih stranaka istakli su da su prikupljeni potpisi jedne trećine narodnih poslanika i da predsednik Narodne skupštine nema načina da ne zakaže sednicu.

Prema njihovom mišljenju, sednica bi trebalo da bude održana pre 7. septembra, kada u BiH zvanično počinje kampanja pred opšte izbore zakazane za oktobar, kako bi se izbegla politizacija slučaja.

Poslanici opozicionih stranaka su najavii da će na sednicu biti pozvani predstavnici Okružnog tužilaštva u Banjaluci, koji, kako su ocenili, posle davanja naredbe za pokretanje istrage o ubistvu Davida Dragičevića nisu preduzeli nijednu radnju.

„Prošlo je 150 dana otkad se građani okupljaju svako veče na Trgu, a i dalje se ne zna ko je ubio Davida Dragičevića“, rekao je poslanik PDP-a Adam Šukalo.

On je naglasio da je ideja predsednika RS Milorada Dodika da se ponudi nagrada od 500 hiljada maraka onima koji imaju informacije o smrti mladića protivzakonita, jer u našem zakonodavstvu ne postoji takva mogućnost.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak je ocenio da bi slučaj ubistva Davida Dragičevića bio rešen da je svaka od institucija radila svoj posao.

Predsednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović je rekao da je javnost zainteresovana da se ovaj slučaj reši, ali da Narodna skupštin nije mesto gde se može doći do rešenja ovog slučaja, već je za to nadležno tužilaštvo.

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...