Slučaj rušenja potpornog zida rešavaće i BIA

552

BEOGRAD – Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je jutros, povodom urušavanja zaštitne kosine na Koridoru 10, da je najvažnije da niko nije povređen i poručila da nijedan kilometar koridora neće biti pušten u saobraćaj a da nije bezbedan.

Mihajlovićeva je, gostujući u Dnevniku RTS, navela da je angažovan dodatni izvođač koji radi na raščišćavanju i da se čeka kompletan račun od „Koridora Srbije“, a najveći deo platiće izvođač.

Ona je istakla da je reč o najdužoj kosini i dodala da deonica Koridora 10 može da bude završena u roku.

Kako je navela, pomoć je zatražena i od BIA, što nije prvi put.

„Pošto se dešavaju stvari koje nisu jasne, potrebna je odgovornost i da se odgovori na pitanja zašto se preprojektovalo, koliko dugo kuburimo s kosinom i kako je to moglo biti rešeno“, naglasila je ministarka.

Mihajlovićeva je rekla da će ministarstvo dostaviti sve potrebne podatke te da će se videti da li postoji odgovornost onih koji su se bavili projektovanjem.

Ministarka je istakla i da je Grdelička klisura najteže gradilište u Evropi.

Kako je rekla, slušala je i čitala mnoge tzv. stručnjake koji otprilike objašnjavaju šta je trebalo da se uradi, međutim, ona, kako kaže, veruje u struku.

Ona je rekla da su greške moguće ali da postoje oni koji će utvrditi odgovornost i tada će javnost znati ko je odgovoran.

Kada je rec o vanrednoj kontroli mostova koju je naložila posle tragedije u Đenovi, Mihajloviceva navodi da se mostovi u Srbiji redovno održavaju, ali da je cilj te akcije da se pokaže u kakvom su stanju.

Dodaje da mostovi u Srbiji jesu bezbedni, ali da treba videti da li je negde potrebno dodatno održavanje.

Napravljeni su timovi, a prvo se kontrolišu Pančevacki most, Gazela i Most kod Beške zbog frekvencije saobraćaja.

Ministarka će se danas sastati sa 26 gradonacelnika, a država opredeljuje sredstva za lokalne samouprave nameljene planovima koji ce omoguciti gradanima da lakše dodu do lokacijskih uslova.

Mihajlovićeva ističe da Ministarstvo pomaže lokalnim samoupravama da to same urade i da je cilj da kada gradani žele nešto da grade, dođu lako do uslova i da to čine planski. Izdvojeno je 30 milona za 26 lokalnih samouprava.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...