Rusija: Zapad proizvodi otrovne gasove

Eliminacija otrovnog gasa u Rusiji je sprovedena pod međunarodnom kontrolom

187

MOSKVA – Zemlje Zapada su od sredine devedesetih godina prošlog veka proizvele najmanje 100 hemijskih agenasa slicnih „novičoku“, navodi se u izveštaju koji je objavljen na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je podsetilo da je u januaru 1993. godine Moskva među prvima potpisala Konvenciju o hemijskom oružju i odmah počela njenu primenu, prenosi agencija Tass.

„Eliminacija ruskog hemijskog oružja je izvršena pod strogom međunarodnom kontrolom. Taj obiman proces je dovršen 27. septembra 2017. godine“, navodi ministarstvo.

U izveštaju se dodaje da je generalni direktor sekretarijata Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) potvrdio finalnu eliminaciju hemijskog oružja u Rusiji.

„Kada se radi o supstanci nazvanoj `novicok` u zapadnim zemljama, njena struktura je prvi put predstavljena 1998. godine u bazi podataka americkog Nacionalnog instituta za standardizaciju“, navodi rusko ministarstvo .

„Oko 20 zemalja Zapada istraživalo je slične supstance kao što je novičok od sredine devedesetih. Oni su proučavali načine kako da ga nabave, kao i njegove štetne efekte“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo napominje i da strane naučne publikacije sadrže formule čak 100 jedinjenja koja u nekoj meri imaju svojstva slicna „novičoku“.

Ministarstvo je istaklo i da je dosta teško imenovati zemlju iz koje je potekao tip agensa kakav je identifikovan u britanskom gradu Solzberiju, imajući u vidu činjenicu da su metode nabavljanja jedinjenja sličnih novičoku veoma raširene na Zapadu, prenosi Tass.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...