Građani ne znaju dovoljno o klimatskim promenima i rizicima

343

NOVI SAD – Građani malo znaju o klimatskim promenama i preventivnim merama kojima se može pozitivno uticati na okruženje i smanjenje negativnih posledica uticaja na životnu sredinu, rečeno je danas na javnoj debati „Klimaton“, koju je u Novom Sadu organizovao Arhus centar.

Darija Šajin iz Arhus centra Novi Sad rekla je na debati u Medija centru Vojvodine da su formirali tri mehanizma koja bi mogla da se primenjuju u svakodnevnom životu građana: osnovana je mreža za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa u Novom Sadu, izrađen je plan komunikacije za vreme vanrednih situacija i napravljen je koncept pametnih škola, otpornih u slučajevima velikih prirodnih nepogoda.

„Ključna stvar je očuvanje biološke raznovrsnosti. U poslednje vreme odvijaju se brzi prirodni procesi i promene i teško im se prilagoditi. Plašimo se posledica po naše zdravlje, uslove života, vodu, hranu, ali valja imati na umu da uz očuvanje biodiverziteta prirodni sistemi postaju otporniji na takve promene“, navela je Vesna Kicošev  iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode

Veselina Pelagić iz Fondacije za razvoj domaćinstva rekla je da i ceo okvir bezbednosti hrane mora da se temelji na poverenju prema institucijama, transparentnosti i dobroj komunikaciji, koja nažalost izostaje na relaciji nadležni – civilni sektor.

Ona je podsetila na poslednji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u kojem je naglašeno da nije dovoljno uradjeno na jačanju kapaciteta u oblasti bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike.

Olivera Zurovac Kuzman, predstavnica Misije OEBS-a u Srbiji kazala je da su klimatske promene višesektorski izazov s kojim je moguće nositi se jedino u sinergiji i zajedničkim aktivnostima civilnog i javnog sektora.

„Klimaton“ predstavlja platformu na kojoj gostuju naučnici, eksperti i aktivisti iz različitih oblasti.

Neke od tema su naučne osnove klimatskih promena, posledice klimatskih promena u svetu i u Srbiji, mogućnosti adaptacije, obnovljivi izvori energije, Pariski sporazum, kvalitet vazduha, biciklizam, ishrana, evropske integracije.

Javnu debatu „Klimaton“ organizovao je Arhus centar Novi Sad, u okviru projekta „Promocija održive ekonomije za budućnost kroz studije slučaja iz Vojvodine“.

„Klimaton“ je edukativno-informativni događaj koji se održava jednom mesečno, a vodi ga organizacija „Jedan stepen Srbija“.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...