Pronađeno leglo tigrastih komaraca u Novom Sadu

Ova vrsta komaraca može da prenese virus Zapadnog Nila

169

NOVI SAD – Stručnjaci preduzeća „Ciklonizacija“ iz Novog Sada su na jednom auto-placu u blizini železničke stanice u Novom Sadu pronašli leglo s jajima, larvama i lutkama azijskog tigrastog komarca, koji prenosi razne bolesti, između ostalog i virus Zapadnog Nila.

Zbog toga su pozvali građane koji imaju automobilske gume u dvorištima kuća ili preduzeća da ih pregledaju i isprazne ako u njima ima vode, ili da pozovu to preduzeće da izvede tretman.

Ako su gume suve, bilo bi dobro skloniti ih u zatvoreno mesto ili ih prekriti da ne kisnu, navela je „Ciklonizacija“ u saopštenju za javnost.

Stručnjaci s Liverpulskog univerziteta su još 2012. godine upozorili da klima u severozapadnoj Evropi i na Balkanu postaje pogodna za tigraste komarce, vrstu koja prenosi razne bolesti.

Azijski tigrasti komarac karakterističan je za tropske i suptropske predele Jugoistočne Azije, a može da prenese virus Zapadnog Nila, žutu groznicu, denga groznicu, japanski encefalitis i druge bolesti, navodi se u saopštenju.

Do širenja tigrastog komarca u Evropi dolazi zbog povećenog i ubrzanog prometa roba u svetu, ali verovatno i zbog izmenjenih klimatskih uslova poslednjih godina, piše u saopštenju.

Ono što odlikuje tigraste komarce je činjenica da im je za reprodukciju dovoljna i izuzetno mala količina vode.

„Reč je o komarcima koji su obično sitniji od domaćih komaraca, ali i izuzetno agresivni u traženju krvnog obroka. Pri tome, za razliku od domaćih koji imaju pik ujutro i uveče, tigrasti komarci su aktivni i ‘grizu’ veći deo dana“, navodi se u saopštenju.

„Ciklonizacija“ je navela da je Novi Sad prvi grad u Srbiji koji je pre više od decenije uveo sistem kontinuiranog praćenja komaraca.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...