Grabar Kitarović: Radikalni desničari u Hrvatskoj izuzetak

Britanski list “Guardian” objavio je intervju sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, piše Index.hr

306

Kako prenosi portal Vijesti.ba, u tekstu pod naslovom “Hrvatska predsednica kaže da je prisutnost radikalnih desničara izuzetak, a ne pravilo”, Kitarovićeva brani odnose sa Vladimirom Putinom i odbacuje optužbe da toleriše ekstremne nacionaliste.

Grabar Kitarović pominje i Srbiju, odnosno „teške razgovore“ kroz koje su prošle dve zemlje.

Kako je rekla, dok se skrivala od bombi, mislila je da nikada neće doći vreme kada će Hrvatska i Srbija da budu ponovo u miru.

“Gardijan” podseća kako je hrvatska predsednica zasijala kao neočekivana zvezda tokom fudbalskog svetskog prvenstva na kojem je pratila skoro sve utakmice reprezentacije, ali i da je takmičenje iskoristila za prikupljanje političkih poena za sledeću izbornu kampanju.

Grabar-Kitarović, za koju ugledni britanski list piše da je u mladosti igrala fudbal na poziciji napadača, izjavila je da izraz “moćna mala Hrvatska” sumira igru momaka i “sliku koja predstavlja životnu, optimističnu, patriotsku ekipu i državu”.

Navela je da su radikalni desničari u Hrvatskoj “izuzetak, a ne pravilo”, uprkos tome što je u parlamentu Branimir Glavaš, kojem se ponovo sudi za ratne zločine, kao i drugi poznati političari nacionalističke orijentacije koji gaje simpatije prema ustaštvu, uključujući i neke koji su pripadnici HDZ-a, čiji je vodeći član do mandata bila predsednica.

“Gardijan” spominje i učešće Marka Perkovića Tompsona na dočeku reprezentativaca.

“Marko Perković je bio jedan od pola miliona ljudi koji su na ulicama Hrvatske tog dana dočekali fudbalere”, rekla je Grabar Kitarović novinaru “Gardijana” u svom kabinetu na Pantovčaku koji je sagradio, kako naglašava britanski list, Tito.

Izvor Vijesti.ba Index.hr
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...