LDP: Srbija mora da povede region, a ne da gunđamo sa začelja

332

BEOGRAD –  Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da septembarske susrete predsednika Srbije i Kosova vidi kao veliku šansu za dva društva da naprave iskorak u medjusobnim odnosima i da se konačno konkretizuje politika koja će Kosovu i Srbiji otvoriti perspektivu za normalan život.

Jovanović je u pisanoj izjavi naveo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima obavezu da izadje s jasnim planom u septembru, koji mora imati širinu dovoljnu i za interese kosovskih Srba, ali i Albanaca koji žive na Kosovu, kao i gradjana Srbije od čije podrške taj plan presudno zavisi.

„Nemamo prava da sabotiramo taj potencijalni dogovor zbog predizbornog pozicioniranja. Nisam spreman da žrtvujem budućnost generacija naše dece da bih osvojio nekoliko procenata na narednim izborima, i to je ono što LDP razlikuje od Saveza za Srbiju i ostatka opozicije“, istakao je Jovanović.

On je ocenio da su noćna mora stavovi predsednika DS Zorana Lutovca da nema dogovora o Kosovu dok je Vučić na vlasti, lidera Dveri Boška Obradović da nema dogovora dok Rusija ne postane svetska supersila, dok za to vreme Milan Stamatović formira dečje paravojne jedinice u Srbiji.

„To nije slika sveta o kojoj maštamo, već noćna mora“, istakao je Jovanović.

On je naveo da zbog toga predlažu „Koaliciju za mir“ koja će ponuditi odgovor na aktuelne izazove, zasnovan na vrednostima mira i saradnje, a ne na pojedinačnim interesima.

„Hoćemo da okupimo ljude kojima je zajednička potreba da se naša zemlja i region suštinski evropeizuju, da stavimo tačku na plemenske sukobe i da razumemo naše zajedničke interese dugoročnije od jednog izbornog ciklusa. Koalicija za mir neće biti predizborni projekat, već izraz naše potrebe da moramo drugačije da se bavimo politikom“, naveo je lider LDP-a.

On je naveo da, koliko god se pokušava zaustaviti vreme kroz ideju zamrznutog konflika, život teče – Crna Gora je ušla u NATO, Makedonija je napravila istorijski dogovor sa Grčkom, Kosovo se otvara prema Evropi, dobija viznu liberalizaciju.

„Srbija mora da se priključi i da povede region u tim procesima, a ne da gundjamo sa začelja. Decenijama već delimo nevolje i probleme, vreme je da postižemo zajedničke uspehe“, ističe Jovanović.

Kako je dodao, najveća slabost društva u Srbiji poslednjih trideset godina jeste to što ne ume da razume vreme u kome se živi.

„Od pada Berlinskog zida do danas smo pogrešno tumačili svet i zbog toga ostali izolovani i odbačeni, bez partnera koji nas razumeju i iskreno podržavaju. Vreme je da prestanemo da u svima drugima tražimo krivce, već da preuzmemo odgovornost za gubitničku politiku koju smo vodili decenijama i da napravimo suštinski zaokret. Naša budućnost je u Evropi, zajedno sa svim našim susedima, i naš prvi zadatak na tom putu jeste da izgradimo trajni mir u regionu“, istakao je Jovanović.

Predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači sastaće se 7. septembra u Briselu s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, koja posreduje u dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...