Ministarka obelodanila kada će „proraditi“ Palata pravde

Nela Kuburović je najavila i izgradnju potpuno nove palate pravde u još jednom velikom gradu u Srbiji

540

Ministarka pravde Srbije veruje da će u Palatu pravde u septembru naredne godine biti useljeni Prvi osnovni sud, Prvo osnovno tužilaštvo, Viši sud i Više tužilaštvo, odnosno da će se nakon rekonstrukcije zgrade vratiti na staru adresu.

U intervjuu za Telegraf Kuburović kaže i da je zatvor u Pančevu završen, te da će 1. oktobra biti otvoreno blizu 20 hiljada kvadrata u tom objektu.

Objašnjava da će to biti moderan zatvor, možda i najmoderniji u regionu, zatvorenog tipa, sa najsavremenijim bezbednosnim sistemom, a da je predviđeno da u njemu bude 500 osuđenika, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika.

Ona je najavia i početak izgradnje palate pravde u Kragujevcu, navodeći da je ugovor o gradnji potpisan nedavno, te da je za naredne dane planirano polaganje kamena temeljca.

„To je možda i najveći projekat, zato što je reč o izgradnji potpuno nove zgrade u kojoj će biti smešteno 11 pravosudnih organa, koji su raštrkani po celom Kragujevcu i rade u potpuno neadekvatnim uslovima“, navela je ministarka.

Ona je ponovila da će do kraja avgusta biti završen nacrt ustavnih amandmana i da će biti upućen vladi, te da je tekst usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije.

Kako je navela, Vlada najpre treba Skupštini da uputi predlog da se uopšte uđe u razmatranje promene Ustava i to treba da odobri dve trećine poslanika, a nakon toga može da se govori o konkretnom predlogu promene ustavnih amandmana.

Podsetila je i da je cilj promene Ustava pre svega da se dođe do dobre osnove za donošenje brojnih zakona, navodeći da će se menjati zakoni o sudijama, o javnom tužilaštvu, o uređenju sudova, o pravosudnoj akademiji…

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...