Nova „pseća“ metoda protiv transporta slonovače

Psi će na ovaj način proveravati kontejnere u potrazi za ilegalnim proizvodima

231

NAJROBI –  Policijski psi će zahvaljujući novoj tehnologiji moći da nanjuše slonovaču, rogove nosoroga i druge ilegalne životinjske proizvode skrivene u ogoromnim transportnim kontejnerima uz pomoć malog uzorka vazduha, preneo je Bi-Bi-Si.

Metod se testira u kenijskoj luci Mombasa, najaktivnijim afričkim čvorištem za šverc slonovače.

Prema jednom izveštaju, od 2009. do 2014. u Mombasi je zaplenjeno više od 18 tona slonovače.

Kako se navodi, za toliku količinu je moralo da umre više od 2.400 slonova – a radi se samo o otkrivenoj slonovoj kosti.

„Organizovane kriminalne grupe koriste sve sofisticiranije metode da sakriju i transportuju ilegalne životinjske proizvode, tako da je od ključnog značaja da nastavimo s unapređivanjem napora da se ta varvarska trgovina zaustavi. Nova tehnika bi mogla da preokrene igru“, rekao je Dru Mekvej, koordinator Svetskog fonda za prirodu (WWF) za istočnu Afriku.

Novi sistem „psećeg njušenja uzorka vazduha“ (Remote Air Sampling for Canine Olfaction, Rasco) će usisati vazduh iz željenog kontejnera i filtrirati ga.

Filteri će potom biti dati specijalno obučenim psima koji će sesti ako nanjuše bio šta sumnjivo – od slonovače do ilegalnih životinjskih, biljnih ili drvnih proizvoda.

Na taj način će psi moći da provere više od 2.000 kontejnera koji svakog dana prođu kroz luku Mombase. Psi su do sada morali da idu od kontejnera do kontejnera, što pod žarkim istočnoafričkim suncem nije baš lako, navodi Bi-Bi-Si.

Iako oduzima dosta vremena, novi metod je doveo do 26 zaplena u samo šest meseci, istovremeno dajući vlastima značajne podatke o kriminalnim mrežama koje ileglanom trgovinom zarađuju milione svake godine.

Prema procenama WWF, preostalo je samo oko 25.000 crnih i belih nosoroga, a lovokradice su samo prošle godine u Južnoj Africi ubile više od 1.000.

Takođe, procene su da svakog dana oko 55 afričkih slonova bude ubijeno zbog slonovače.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...