Francuska priprema „mere predostrožnosti“ zbog Bregzita?

293

PARIZ – Francuski premijer Eduar Filip zadužio je danas ministre da pripreme „mere predostrožnosti“ za slučaj da propadnu pregovori o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, saopšeno je iz premijerovog kabineta.

Francuska se nada da će London postići sporazum sa partnerima u EU o svom istupanju iz bloka, ali mora biti spremna za slučaj da takav sporazum ne bude psotignut, stoji u saopštenju, prenosi Rojters.

„Premijer je zadužio ministre da pripreme mere predostrožnosti koje bi bile neophodne u domenu za koji su nadležni kako bi se ublažile poteškoće vezane za ovaj izazov bez presedana“, navodi se u saopštenju, prenose francuski mediji.

Filip je danas po podne okupio članove vlade kako bi ih „obavestio o pripremema zemlje za posledice istupanja Velike Britanije iz Evropske unije, koji će stupiti na snagu 30. marta 2019.“, objašnjava Filipov kabinet.

Na kraju sastanka, navodi se, odlučeno je da vlada u narednim nedeljama predstavi predlog zakona, koji potom treba da bude podnet parlamentu na glasanje, „kako bi dekretom dobila ovlašćenje da usvoji neke od tih mera“.

Pre svega je reč o olakšavanju boravka britanskih državljana koji su već prisutni u Francuskoj ili o obezbeđivanju što lakših kontrola na granicama kada Velika Britanija napusti Uniju, precizira se u saopštenju.

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas na sastanku sa ambasadorima da želi da se sporazum u Bregzitu postigne do kraja godine, te da francuska vlada nastavlja da radi pod pretpostavkom o pozitivnom ishodu pregovora.

Francuski mediji, međutim, ocenjuju da se vlada priprema za propast pregovora o Bregzitu.

Makron je danas rekao i da je očuvanje jedinstva EU važnije od uspostavljanje bliskih odnosa s Britanijom posle Bregzita, napominje Rojters.

London i Brisel bi trebalo da postignu sporazum do evropskog samita u oktobru kako bi mogli da organizuju povlačenje Britanije iz EU, ali pregovori tapkaju u mestu, što budi strahove da sporazum neće ni biti postignut.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...