Inženjerska komora: Utvrdićemo da li ima osnova za pokretanje postupka protiv inženjera

320

BEOGRAD – Tužilac inženjerske komore Srbije primio je prijavu Ministarstva građevinarstva protiv inženjera koji su učestvovali u izgradnji kosine na Koridoru 10 i sada predstoji izjašnjavanje inženjera i pribavljanje dokaza kako bi se utvrdilo da li će biti podignut optužni predlog zbog obrušavanja ili će sud časti odbaciti prijave.

Inženjeri koje je prijavilo ministarstvo prvi put su prijavljeni i ranije nisu imali postupke pred sudom časti, rekli su redakciji Insjadera u Komori.

„U slučaju podizanja optužnog predloga, sudsko veće sprovodi javnu raspravu na kojoj se saslušavaju stranke i izvode dokazi. Ako se utvrdi postojanje odgovornosti prijavljenih članova Komore, Sud časti u zavisnosti od težine dela, može izreći i meru oduzimanja licence“, rekli su u Inženjerskoj komori za Insajder.

Oduzimanje licence je najteža mera koju izriče Sud časti Inženjerske komore i ona se može oduzeti na period od šest meseci do pet godina.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović prošle nedelje najavila je da će tražiti oduzimanje licenci svim inženjerima koji su potpisivali projekte na kosini na kojoj se srušio zid na Koridoru 10.

Ona je navela da je projekat menjan 11 puta, da je ministarstvo dalo dozvolu još 2010. i da nakon toga nije konsultovano, odnosno obaveštavano o promenama pojakta.

U Inženjerskoj komori na pitanja Insajdera navode da im se, u periodu koji je prethodio rušenju ovog zida, niko nije obraćao za mišljenja u vezi s Koridorom 10. Kako nemaju dokumentovane podatke, rekli su i da „nisu u mogućnosti da se izjasne i daju mišljenje o razlozima rušenja zida na Koridoru 10“.

„Po pribavljanju celokupne dokumentacije i terenskih podataka može se dati mišljenje o razlozima rušenja zida i odgovornosti učesnika“ , kazali su u Komori.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...