Narodna stranka: Požar na gradskoj deponiji je ugašen, ali problem nije rešen

185

NOVI SAD – Na ulazu u Novi Sad juče nije mogao da se vidi najveći ekološki problem grada jer je gust dim pokrio ne samo gradsku deponiju na kojoj je drugi put za godinu dana izbio požar, već i celo naselje koje se nalazi u okolini. Dok gradonačelnik Novog Sada gleda kako i na koji način da se rušenjem SPENS-a domogne jos jednog građevinskog zemljišta u centru grada, prigradska naselja bivaju potpuno zapostavljena.

„Požar je ugašen ali problem nije rešen, tako se bavimo posledicom ali ne i uzrokom. Neprijatni mirisi u ovom delu grada jesu problem, ali ono sto je alarmantno jeste uticaj na kvalitet života i zdravlje ljudi. Građani se svakodnevno žale na isparavanja štetnih gasova i probleme koje oni prouzrokuju ali sadašnjoj vlasti očigledno rešavanje problema deponije nije prioritet. Deponijski gas koji sadrži metan u svim razvijenim zemljama se koristi za dobijanje struje dok kod nas još uvek na vlasti ne postoje kompetentni ljudi koji će moći da ga iskoriste. Obećanja da ce gradska deponija postati regionalna ce ublaziti problem i to je odavno u planu ali to se moze čuti samo pred izbore kada “meštani Klise” kako ih oni nazivaju odjednom postaju građani Novog Sada“, stoji u saopštenju Narodne stranke za Novi Sad.

Novosađani ne smeju da se dele na građane prvog i drugog reda ma koliko bili udaljeni od centra grada i svima moraju da se obezbede normalni uslovi za život.

Narodna stranka apeluje da je ovaj požar samo upozorenje i gradska deponija mora pod hitno da dobije status regionalne deponije jer to u praksi i jeste. Potrebno je modernizovati standarde koji se nisu menjali od nastanka deponije jer su oni davno prevaziđeni i izgraditi postrojenja za preradu otpadnih voda koje se usmeravaju na melioracioni sliv Vrbak i nerazvijenu kanalizacionu mrežu i time dodatno zagađuju okolinu.

Dok se građani Klise guše u dimu i neprijatnim mirisima deponije oni koji treba da se bave rešavanjem njihovog problema se guše u novcu, razmisljajući samo o stvarima koje mogu da im donesu ličnu materijalnu korist, dodaje se u saopštenju.

Izvor Narodna stranka
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...