Da li je Plenković nešto naučio od Angele Merkel?

"Merkel je danas podsetila zašto joj Plenković nije ni do kolena", glasi naslov teksta objavljenog nakon zajedničkog obraćanja u Berlinu

205

ZAGREB – Današnja zajednička konferencija za štampu nemačke kancelarke Angele Merkel i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Berlinu nije trajala ni 20 minuta, ali u jednom trenutku se dogodilo nešto što za hrvatsko društvo zapravo ima veću važnost od svega ostaloga što je bilo izrečeno, piše hrvatski portal Index.hr.

Jedan nemački novinar pitao je, naime, Merkelovu da komentariše događanja u istočnonemačkom gradu Kemnicu, u kojem već nekoliko dana divljaju neonacisti, a pokrajinska se policija pokazala nesposobnom da im se suprotstavi.

Merkel je na pitanje novinara između ostalog odgovorila i sledeće: „U pravnoj državi nikako nema mesta ovakvim nasilnim akcijama i ovakvom širenju i raspirivanju mržnje, niti progonu ljudi na ulicama. To nema veze s našom pravnom državom, to želim još jednom da naglasim iako je to i juče poručeno iz vlade. Ni na jednom mestu niti na jednoj ulici ne sme biti takvih incidenata.“

Merkel je dakle oštro osudila neonacističko divljanje i jasno rekla da je ono u Nemačkoj neprihvatljivo, kao i da će se državna sila tome najoštrije suprotstaviti, piše Indeks.hr.

Plenković je u tom trenutku stajao pored nje i strpljivo slušao, ali pitanje je da li je nešto i naučio, navodi se u komentaru Indeksa.

Naime, za razliku od Merkelove i njene vlade, koja se jasno i oštro suprotstavlja desničarskom ekstremizmu i divljanju, od Plenkovića se takva jasna osuda nikad ne može čuti.

Hrvatski portal navodi da je Merkel ustala u odbranu svega onoga oko čega Plenković nikada ne daje jasne izjave, a kamoli da se postavlja kao brana ekstremizmu.

Umesto da Plenković kao hrvatski premijer brani slobodu medija, on medije optužuje da protiv njega vode hibridni rat i da su sva otkrića u vezi s muljažama oko Agrokora, u koje je i lično „umočen“, zapravo veći problem od tih muljaža.

Iako voli da se predstavlja kao veliki Evropejac i obožava da bude fotografisan uz Angelu Merkel, s čijim je demohrišćanima HDZ deo Evropske narodne stranke, Plenković zapravo vodi sasvim suprotnu politiku u odnosu na nemačku kancelarku.

Dok ona jasno osuđuje neonaciste, on priča o „osudi svih totalitarizama“; ona brani slobodu medija, on medije napada; ona brani manjine, njega za manjine nije briga; ona ističe važnost nezavisnosti sudstva, pod njegovom vlašću hrvatsko sudstvo doživljava nove nivoe blamaže, itd.

Stoga bi najavljenu bližu saradnju Nemačke i Hrvatske trebalo iskoristiti i za to da Plenković nauči kako se javno i odlučno brane demokratija, sloboda i pravna država kada si na najvišoj poziciji izvršne vlasti u nekoj državi, zaključuje Index i dodaje da hrvatski premijer to može da nauči od Angele Merkel, jer dosad sam od sebe očito nije uspeo.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...