Javna preduzeća u debelom plusu, više od polovine profita pravi – bivši gubitaš

222

Javna preduzeća su prošle godine imala ukupan neto dobitak u iznosu od 23,7 milijardi dinara, na čelu sa „Srbijagasom“ čiji je profit više od polovine ovog iznosa, saznaje „Blic biznis“ u Ministarstvu privrede.

Tako je od 37 javnih preduzeća čiji je osnivač Srbija, pozitivan finansijski rezultat za 2017. godinu ostvarilo 31 javno preduzeće, dok je negativan neto rezultat, odnosno minus u kasi imalo šest javnih preduzeća.

Na listi najuspešnijih javnih preduzeća prošle godine ubedljivo prvo mesto pripalo je JP „Srbijagas“ koji je imao 16,7 milijardi dinara dobiti, sledi EPS sa gotovo tri puta manjim iznosom profita, 6,4 milijardi dinara, zatim JP „Jugoimport SDPR“ koji je imao 3,1 milijardu dinara neto dobiti, JP EMS sa tri milijarde i JP „Pošte Srbije“ koja je ostvarila 2,2 milijarde dinara profita.

Evo zašto višak u budžetu „nije za neko hvaljenje“

„Realizovani poslovni dobitak javnih preduzeća u 2017. godini veći je za 56 odsto u odnosu na planiranu dobit za isti ovaj period“, kažu za „Blic biznis“ u Ministarstvu privrede.

Kako naglašavaju, realizovani poslovni prihodi u 2017. godini manji su za šest odsto u odnosu na planirane, ali su i rashodi sniženi, i to za devet odsto u odnosu na planirane troškove za isti period.

Blic podseća da su javna preduzeća pre četiri godine bila u debelom minusu, sa zbirnim neto gubitkom od 65,3 milijardi dinara. Prednjačio je pomenuti „Srbijagas“ koji je bio rekorder sa neto gubitkom od 51,4 milijarde dinara u 2014.

Već naredne 2015. godine javna preduzeća su uspela da isplivaju na zelenu granu i ostvare skroman dobitak u iznosu od oko 2,5 milijarde dinara. Na kraju 2016. godine profit javnih preduzeća iznosio je 4,4 milijarde dinara, da bi u 2017. dostigao 23,7 milijardi dinara.

U Ministarstvu privrede ističu i da se pozitivan trend poslovanja javnih preduzeća nastavlja i u 2018. Godini.

„Tako je 37 javnih preduzeća u prvom tromesečju ove godine imalo neto dobit od 16,4 milijardi dinara, što je za čak 22 odsto više od plana koji su zacrtali“, navode za Blic u resornom ministarstvu.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...