Regionalna platforma: Policija da reaguje i zaštiti urednika CINS-a Dina Jahića

191

BEOGRAD – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara zatražila je danas od policije i tužilaštva da u što kraćem roku identifikuju i sankcionišu osobe koje su pretile smrću glavnom i odgovornom uredniku Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Dinu Jahiću.

Platforma je u saopštenju upozorila da svako odlaganje adekvatne reakcije nadležnih otvara prostor za dalje nasilje nad novinarima.

„Situacija u kojoj se našao Jahić direktna je posledica obraćanja predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je 21. avgusta napao glavnog i odgovornog urednika CINS-a, optužujući ga da rukovodi centrom koji uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija ruši političke strukture u regionu, pri tom ne iznoseći nikakve dokaze za svoje opasne optužbe“, piše u saopštenju.

Pedsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić rekao je da NUNS „godinama zahteva od svih aktera političke scene da prestanu sa pretnjama, ponižavanjima i uvredama koje upućuju novinarima“.

Pored toga što pretnjama ugrožavaju osnovne principe slobodnih medija i demokratije, političari takvim ponašanjem „iniciraju verbalne i pretnje na društvenima mrežama, a neretko i napade na novinare“, ocenio je Lekić.

Po podacima NUNS-a, napad na glavnog i odgovornog urednika CINS-a je 18. napad na novinare u Srbiji u 2018. godini.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...