Vučić na Koridoru 10, počela sanacija potpornog zida

Aleksandar Vučić prošao trasom budućeg autoputa u Grdeličkoj klisuri

491

PREDEJANE – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na južnom kraku Koridora 10, na deonici Gornje Polje – Caričina Dolina kod Predejana.

Vučić je zajedno sa potpredsednicom vlade i ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović i v.d. direktorom Koridora Srbije Zoranom Babićem, kao i predstavnicima medija, prošao trasom budućeg autoputa.

Inače, na trasi Koridora 10 kod Predejana počela je sanacija potporne konstrukcije i u toku je priprema šipova za duboko fundiranje buduće galerije, koja će dodatno osigurati mesto na kome se obrušio potporni zid 19. avgusta.

Za taj posao angažovana je firma, kao podizvođač, „Integral“ iz Republike Srpske, koja ima iskustva za rad na takvim terenima.

Na tzv. kosini 2 u toku su radovi na raščišćavanju terena od kamenja i drveća koje se odronilo, rade se pristupni putevi u gornjem delu kosine i pripremljen je deo platforme za mašinu za bušenje šipova.

Takođe, razmatraju se opcije za uklanjanje oštećenog dela kosine.

Kosina iznad desne trake autoputa je destabilizovana ispred tunela Predejane, gde je u dužini od 50 metara došlo do oštećenja potporne konstrukcije i destabilizacije dela zaštitne kosine, čija je ukupna dužina 725 metara.

U Grdeličkoj klisuri završene su tri od šest deonica autoputa: Tunel Predejane, kao i deonice 5 i 6 koje su ispred i iza tunela Manajle.

Privode se kraju radovi na izgradnji leve tunelske cevi u tunelu Manajle dužine 1.808 metara, dok će radovi na desnoj tunelskoj cevi biti završeni u oktobru ove godine.

Završeni su i radovi na osvetljenju najdužeg most Vrla dužine 644,4 metara, kao i mosta Dzemen Do dužine 521 metara.

Pod asfaltom je oko 23 kilometra autoputa.

Na preostale tri deonice stepen fizičke realizacije je više od 90 odsto.

Sud časti Inženjerske komore Srbije započeo je istragu ko je sve i kako projektovao i preprojektovao obezbeđivanje brda kod Predejana tokom gradnje dela Koridora 10, kroz Grdeličku klisuru, gde se tri puta obrušio potporni zid.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...