Da li psi razumeju vreme?

Kako psi znaju kada je vreme za obrok, šetnju, ili vaš odlazak na posao?

984

Prate li neki svoj, tajanstven, unutrašnji osećaj, ili zaista razumeju i prate vreme, poput ljudi?

Naučna istraživanja pokazala su da životinje imaju neko opšte osećanje vremena. One, na primer, mogu naučiti da u određeno vreme odu na svoje mesto kako bi dobile hranu.

Pokazalo se,takođe, da psi različito reaguju na povratak vlasnika u odnosu na dužinu njegovog odsustva, te da imaju svest, ili osećaj, za dužinu proteklog perioda.

Sa druge strane, ovaj tip ponašanja često je u vezi sa nekim spoljašnjim faktorom, tj. nadražajem, te ne mora nužno biti uslovljen svešću o protoku vremena.

Unutrašnji sat

Iako nemaju sat, niti planer, naučnici tvrde da psi imaju nešto poput „unutrašnjeg sata”, koji je usklađen sa ritmom njihovih fizioloških procesa.

Ovaj unutrašnji sat reaguje i na spoljašnje znake, poput smene tame i svetlosti.

Uobročavanje se, između ostalog, zasniva upravo na stvaranju unutrašnjih navika, tj. programiranju metabolizma. Na osnovu njega pas oseća glad, i priprema se za obrok u određeno vreme u toku dana.

Spoljašnji markeri

Životinje pored unutrašnjih, koriste i spoljašnja dešavanja kao markere za praćenje vremena.

Vaše obuvanje, ili uzimanje povoca, siguran je znak da planirate šetnju sa ljubimcem.

Mirisi su, takođe, snažni markeri da će se nešto uskoro dogoditi.

Ovo su, pritom, mirisi koje ljudsko čulo nije u stanju da oseti, ali na osnovu kojih psi zasnivaju veliki broj svojih reakcija na okolinu.

Znaju li, tako, i koliko ste odsutni? Umeju li da razlikuju minute i sate od dana?

Pseći doživljaj vremena svakako je umnogome drugačiji od našeg.

Njihove reakcije na povratak vlasnika mnogo su više uslovljene stanjem nakon kraće ili duže usamljenosti, nego svešću o dužini odsustva.

Dakle, ako ste duže odsutni, možete zateći nervoznog ili bezvoljnog psa, upravo zbog perioda koji je ljubimac proveo bez pažnje i društva.

Može se, takođe, dogoditi, da pas ne reaguje na vaš povratak prvih nekoliko minuta zbog toga što je neposredno pre toga spavao, a ne zato što je „ljut jer vas dugo nije bilo kod kuće”.

Njihov njuh, na kraju krajeva, znaće kada ste u blizini. Njihovo ponašanje neposredno nakon vašeg odlaska iz stana, ili povratka, svakako je mnogo drugačije nego tokom perioda vaše fizičke udaljenosti.

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...