Dojče vele: Sprema se bitka za Idlib

331

BERLIN – Nekoliko dana uoči samita o Siriji, sve je više znakova da će se u regionu oko grada Idliba voditi krvave borbe. Na samitu bi mogla da se odluči sudbina Idliba, regiona sa tri miliona ljudi, navodi „Dojče vele“.

Severozapad zemlje je poslednja velika teritorija na kojoj i dalje vladaju pobunjenici.

Kako navodi „Dojče vele“, među pobunjenicima je najjači ogranak Al Kaide, Hajat Tahrir al-Šam (HTS) – bivši front Al-Nusra. HTS je prema sopstvenim rečima, navodno raskinula veze sa Al Kaidom, ali je mnoge vlade i dalje smatraju njenim ogrankom u sirijskim granicama.

Prema obaveštenju u Službenom listu Turske, vlada u Ankari je pre dva dana miliciju HTS klasifikovala kao terorističku organizaciju.

Na samitu će učestovati Rusija i Iran na strani vlade Bašara al-Asada – i Turska, kao zaštitnik sirijske opozicije.

Sirijska opservatorija za ljudska prava ranije je najavila da su propali pregovori između Turske i Hajat Tahrir al-Šam o raspuštanju te terorističke grupe.

Prema pisanju sirijskih opozicionih medija, Turska je pregovorima navodno htela da spreči verovatni predstojeći napad sirijske vojske. Turska strahuje od novog velikog talasa izbeglica koji bi krenuli ka njenim granicima u slučaju sirijske ofanzive, navodi nemačka medijska kuća. Oni upozoravaju da su, zbog skoro tri miliona civila u toj oblasti, humanitarne organizacije suočene s novom humanitarnom katastrofom.

Sirijska vojska, podseća se u analizi, već nedeljama povlači trupe ka Idlibu i preti ofanzivom. Prema podacima posrednika u UN u Siriji Stafana de Misture, HTS ima oko 10.000 boraca u Idlibu. Turska vojska šalje dodatne trupe, i kako se navodi, ima dvanaest posmatračkih mesta u regionu Idliba.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...