Dosije Vikiliks: Makedonija još pre 10 godina pristala na promenu imena!

258

ATINA – Skoplje je još 2008. pristalo da država promeni ime u Republika Severna Makedonija, pod uslovom da to uključuje priznavanje „makedonskog“ jezika i nacionalnosti, navodi se u dokumentu američke ambasade u Skoplju koji je objavio Vikiliks, a prenosi portal Katimerini.

Poverljivi dokument pod imenom „Šta treba da urade Makedonci da reše spor oko imena“, datiran je na 29. jul 2008. godine, a sastavio ga je tadašnji američki ambasador u Skoplju Žilijen Milovanović.

Dokument je pokazao da je se ciljevi Makedonije nisu mnogo promenili u poslednjoj deceniji i da su u određenoj meri postignuti grčko-makedonskim sporazumom od juna ove godine.

U prvom delu dokumenta spominje se da je Milovanović svoje zaključke predstavio nakon razgovora sa tadašnjim predsednikom i premijerom Makedonije Brankom Crvenkovskim i Nikolom Gruevskim, i naveo koji bi uslovi bili prihvatljivi za zemlju.

„Ambasada SAD u Skoplju ocenjuje da je makedonska vlada spremna da zarad otvaranja puta u NATO i članstvo u EU pristane na ime Republika Severna Makedonija u svim međunarodnim organizacijama“, navodi se u dokumentu američke ambasade u Makedoniji.

Takođe, dodaje se i da bi nacionalnost i jezik trebalo da zadrže pridev „makedonski“, ali da s tim treba pažljivo postupati – možda u vidu nekog aneksa ili internog dokumenta UN koji neće biti predmet odobravanja grčke strane, prenosi grčki portal.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...