SPC u Americi protivi se podeli Kosova i Metohije

246
BEOGRAD  – Srpska pravoslavna crkva u Sjedinjenim Američkim Državama uputila je pismo senatorima, predstavnicima u Kongresu i zvaničnicima u Administraciji u kojem se protivi podeli Kosova i Metohije i ocenila da bi podela uzrokovala masovni egzodus, preneo je danas Kossev.

„Mi se odlučno protivimo predloženoj teritorijalnoj podeli Kosova i Metohije koje bi uzrokovalo masovni egzodus i unutrašnje proterivanje stanovništva – kao što su sve istorijske podele učinile“, navodi se u pismu.

Dodaje se da bi podelom najvažnije crkve, manastiri i sveta mesta ostali izloženi i podložni napadima, bez osnovnih pravnih i institucionalnih zaštita i suprotno Rezoluciji UN 1244.

U pismu se navodi da Srpska pravoslavna crkva deli sudbinu hrišćanskog stanovništva Kosova i Metohije promovišući mir, pomirenje i dostojanstvo svakog pojedinca.

„Mi smatramo da, kao minimum, taj glas Crkve isto zaslužuje da bude saslušan od strane zvaničnika i odlučilaca dok razmatraju vitalna pitanja koja će uticati na njen život“, dodaje se u pismu.

Srpsku pravoslavnu crkvu u SAD-u čine tri eparhije sa oko 184 crkava i manastira.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...