Baidu napravio korak napred u demokratizaciji veštačke inteligencije

287

Kineski internet gigant Baidu želi da se uključi u „bojno polje“ zvano veštačka inteligencija (AI), tako da je u tom cilju objavio alatku koja omogućava poslovnim korisnicima da stvaraju AI modele bez ikakvog znanja o programiranju.

EZDL je „platforma koja ne zahteva kodiranje, a koja služi da se naprave modeli za mašinsko učenje koji će odgovarati pojedinačnim potrebama“, objavila je kompanija, a preneo Silicon angle.

„EZDL je servisna platforma koja omogućava korisnicima da grade modele mašinskog učenja prilagođene njihovim potrebama uz interfejs koji radi na principu ‚prevuci i spusti‘ (drag and drop). Potrebna su vam samo četiri koraka da biste trenirali model dubokog učenja koji je izgrađen za jedinstvene potrebe vašeg biznisa“, rekao je vodeći tehničar Jongkang Sje.

EZDL je usmeren na tri važna aspekta mašinskog učenja koja su već popularizovana u brojnim aplikacijama: klasifikacija slika, klasifikacija zvuka i prepoznavanje objekata. Alatka je namenjena malim srednjim preduzećima koja nemaju sposobnost da naprave svoje AI modele.

Baidu ističe da je EZDL-u potreban mali broj podataka za vežbanje da bi napravio AI model. Za klasifikaciju slika i prepoznavanje objekata potrebno mu je samo između 20 i 100 slika da bi kreirao etiketu, dok softveru za klasifikaciju zvuka treba najviše 50 audio fajlova. Sam trening može se završiti za samo 15 minuta u pojedinim slučajevima, a najviše do sat vremena za složenije modele. Baidu tvrdi da je tačnost veća od 90 odsto za dve trećine napravljenih modela.

Kada se model utrenira, onda se može daunloudovati algoritam kao paket razvojnog softvera, ili se može aploudovati na javnu ili privatnu cloud platformu. Te algoritme podržavaju Android, iOS i drugi operativni sistemi, naveo je Baidu.

Baidu je predstavio nekoliko mogućih primena za svaki model. Za klasifikaciju slika navedeno je da može da se koristi za sajt za dekoraciju domova Idcool, koji je iskoristio EZDL da bi napravio algoritam koji automatski identifikuje stil dizajna i tip sobe na osnovu slika enterijera ili kuća. Drugi korisnik razvio je algoritam koji se sposoban da identifikuje neispravne proizvode u fabrikama ili na pogonima za proizvodnju, dok je treći napravio model koji prati pukotine na putevima i trotoarima.

Model za detekciju objekata iskorišćen je da otkrije da li su objekti u prodavnicama izloženi onako kako proizvođači zahtevaju, a neki su ga koristili na mikroskopskim fotografijama testova krvi.

Konačno, model za klasifikaciju zvukova iskorišćen je da napravi AI modele za bezbednosno nadgledanje koje radi tako što identifikuje „abnormalne zvuke“ unutar zgrade ili van nje.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...