Imamo još jednu bilionsku kompaniju!

455

Najveći svetski onlajn prodavac Amazon postao je druga kompanija koja je na Vol Stritu dostigna vrednost od bilion (hiljadu milijardi) dolara, samo nekoliko nedelja pošto je Apple ušao u istoriju kao prvi.

Rast cena deonica Amazona doveo je u utorak na kratko do toga da cena prestigne bilion dolara prvi put. Vrednost kompanije kretala se oko te cifre pre podneva, preneo je Gardijan.

Ovaj trenutak je samo još jedno poglavlje u neverovatnoj priči o rastu kompanije koju je 1994. godine osnovao Džef Bezos u Sijetlu.

Manje od 25 godina kasnije, kompanija je napravila veliki upliv u sve od prodaje, do bakaluka, preko video striminga, tako da je prošle godine imala prihode od 178 milijardi dolara (153 milijarde evra).

Bezos je tokom tog vremena postao najbogatiji čovek na svetu, čije je ukupno bogatstvo procenjeno na više od 140 milijardi dolara. Amazon je pustio javno deonice u prodaju 1997. godine, po ceni od 18 dolara, da bi njihova cena danas dostigla 2.050 dolara po komadu.

Amazon i Apple mesecima su se takmičili ko će prvi doći do milijardu dolara, ali su berze povoljno reagovale na Appleov finansijski izveštaj prošlog meseca. Sada obe kompanije imaju market deonica veći nego ekonomije Turske ili Švajcarske.

Iako je kompanija PetroChina često navođena kao prva kompanija čija je vrednost dostigla bilion dolara 2007. godine, ta procena nije pouzdana jer je samo dva odsto njenih deonica pušteno za slobodnu trgovinu.

Očekivalo se da državna naftna kompanija Saudijske Arabije, Saudi Aramco dostigne vrednost od dva biliona dolara kada izađe na berzu, ali je ova arapska država to odložila.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...