„Postrojavanje“ paravojne formacije, policija negira učešće (VIDEO)

Istraga je pokrenuta nakog snimaka naoružanih i maskiranih muškaraca, na čelu sa desničarskim bivšim predsedničkim kandidatom

593

LJUBLJANA – Uprava slovenačke policije saopštila je danas da ne raspolaže podacima o upletenosti pojedinih policajaca u slučaj postrojavanja „Štajerske straže“, paravojne formacije, ali je naglasila da sprovodi internu istragu.

„Policija ne raspolaže podacima o upletenosti policajaca u slučaj postrojavanja štajerske straže, ali uprkos tome, u vezi s tim slučajem, sprovodimo unutrašnju istragu“, saopšteno je iz uprave policije u Ljubljani, prenosi Hina.

Slovenačka policija je pokrenula istragu, nakon što su se na društvenim mrežama pojavili video-snimci i fotografije grupe naoružanih i maskiranih muškaraca, na čelu sa desničarskim bivšim predsedničkim kandidatom.

Osnivač „Štajerske straže“, nacionalistički nastrojen političar Andrej Šiško iz Maribora, rekao je u utorak da u policiji ima svoje izvore i da je većina policijskih radnika naklonjena njegovoj inicijativi o uspostavljanju lokalnih paramilitarnih odeljenja koji bi, između ostalog, kako je naveo, „štitili granicu od migranata“, prenosi Hina.

Ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar saopštila je u utorak da vlasti neće tolerisati postojanje bilo kakvih paralelnih naoružanih grupa u Sloveniji, prenosi AP.

Video-snimak, na kojem se vidi više desetina maskiranih muškaraca kako se obučavaju na jednom polju u uniformama nalik na vojne, držeći u rukama sekire i puške, izazvao je zabrinutost u Sloveniji.

Šiško, koji je osvojio oko dva odsto glasova na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, poznat je po svojim nacionalističkim i antiimigrantskim stavovima, a njegova partija Pokret ujedinjene Slovenije nije uspela da uđe u parlament na junskim izborima.

Slovenački portal 24ur objavio je da su slovenački ultradesničari koji se predstavljaju kao „Štajerska garda“, postavili na društvene mreže fotografije i snimke sa okupljanja na nepoznatoj lokaciji, najavljujući „vrelu jesen“ i proteste koji će „Sloveniju pretvoriti u Venecuelu“.

Pred prisego Štajerske varde.

Gepostet von Andrej Šiško am Montag, 3. September 2018

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...