Crna Gora: Prihvatićemo do pet migranata

237

PODGORICA – Crnogorska vlada odlučila je danas da prihvati pet od oko 150 migranata zarobljenih na brodu u luci u Siciliji, odgovarajući na molbu Italije da prihvati deo migranata.

„Vlada je izrazila spremnost da Crna Gora, uvažavajući principe humanosti i solidarnosti sa ljudima u nevolji kao tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva potvrđene mnogo puta u našoj istoriji, prihvati do pet migranata“, saopšteno je posle sednice Vlade.

Dodaje se da je odluka doneta jednoglasno i da ovom odlukom Vlada Crne Gore potvrđuje „posvećenost evropskom sistemu vrednosti i afirmiše ljudsko dostojanstvo“.

Italija je od Crne Gore tražila da prihvati deo migranata zarobljenih na brodu “Dićoto” u sicilinanskoj luci Kataniji. Njen ambasador je, uoči odluke Vlade u Podgorici, saopštio da je „svaka pomoć, u skladu sa mogućnostima države, dobrodošla“.

Oko 150 migranata, uglavnom iz Eritreje, zarobljeno je u sicilijanskoj luci Katanija, jer im italijanska vlada ne dozvoljava da se iskrcaju na njeno tlo, dok i druge evropske zemlje ne pristanu da preuzmu deo njih.

Ranije je objavljeno da je Albanija ponudila da prihvati 20 migranata, a Irska izmedju 20 i 25 sa broda „Dićoti“ koji je danima „zarobljen“ na Siciliji.

U Crnoj Gori se nalazi oko 120 migranata koji su smešteni u Centru za tražioce azila u Spužu i u alternativnom smeštaju na Koniku, a najčešće dolaze iz Sirije, Avganistana, Pakistana.

Nadležni su registrovali ove godine porast broja migranata koji preko Albanije i Crne Gore pokušavaju da se domognu EU, a taj broj je u pojedinim mesecima bio i do osam puta veći u odnosu na isti preriod prošle godine.

Prema podacima policije, u prvih šest meseci 2018. godine registrovano je ukupno 2.113 migranata koji dolaze rutom Turska – Grčka – Albanija – Crna Gora, a većinom se radi o državljanima Sirije, Pakistana, Alžira i Maroka.

Po podnošenju zahteva za azil, većina njih ne sačeka ishod postupka već ilegalno pokušava da se prebaci u zapadnu Evropu, preko Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...