Nemačka: Identifikovano šest demonstranata koji su koristili nacistički pozdrav

258

BERLIN – Nemačka policija danas je saopštila da je identifikovala šest osoba koje su na antimigrantskom protestu ekstremnih desničara u Kemnicu koristile nacistički pozdrav, salutirajući nekadašnjem lideru nacista Adolfu Hitleru.

Policija savezne države Saksonije, kojoj pripada Kemnic, navela je da se protiv osumjičenih, čija imena nisu objavljena, vodi istraga zbog kršenja zakona koji zabranjuju korišćenje nacističkih simbola, navodi Asošiejted pres.

Serija desničarskih protesta u Kemnicu započeta je 26. avgusta, pošto je objavljeno da su za ubistvo 35-godišnjeg Nemca na gradskom festivalu tog dana osumnjičeni migranti iz Iraka i Sirije. Na čelu protesta bili su lideri krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD), treće partije po snazi u Bundestagu, i vođe antiimigracionog pokreta Pegida.

Iako su vladini zvaničnici osudili to ubistvo, kao i nasilje na desničarskim protestima koje je usledilo, neki članovi konzervativne koalicije kancelarke Angele Merkel izrazili su razumevanje za antimigrantske demonstracije u Kemnicu.

Jedan od njih je i ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer, lider Hrišćansko-socijalne unije, dugogodišnje članice kancelarkine koalicije, koji je u danas objavljenom intervjuu za Rajniše post ocenio da je pitanje migracije „majka svih političkih problema“ u toj zemlji.

Zehofer je rekao i da može da razume zašto su demonstranti bili uznemireni zbog ubistva u Kemnicu i da ih izlazak na ulice ne čini nacistima, prenosi Dojče vele navode lista Velt.

Zehoferovu izjavu odmah je osudila predsednica Socijaldemokratske partije Nemačke Andrea Nales, takodje članice vladajuće koalicije kancelarke Merkel.

„Za nas, majka svih rešenja je solidarnost svih ljudi u našoj zemlji“, rekla je Nales.

U Nemačku je od 2015. ušlo više od milion izbeglica, tražeći sklonište od rata i od progona.

Grupa koja pomaže žrtvama desničarskog nasilja upozorila je na opasnost od umanjivanja pretnje rasističkog nasilja u Nemačkoj.

Vođa te grupe Robert Kuše rekao je da se „organizovani rasisti i neonacisti širom Nemačke osećaju ohrabreno“ od incidenta u Kemnicu.

Ta grupa je u Kemnicu od 26. avgusta zabeležila 24 slučaja nanošenja telesnih povreda migrantima i 11 slučajeva pretnji upućenih migrantima, novinarima i učesnicima kontrademonstracija.

U jednom od tih slučajeva, prema navodima grupe, maskirani napadači povredili su vlasnika jevrejskog restorana Šalom u Kemnicu, uzvikujući „Svinjo jevrejska, marš iz Nemačke“.

U Saksoniji je antiimigrantsko raspoloženje naročito rašireno, uprkos relativno malom broju migranata koji u njoj žive.

AfD ima snažnu podršku u Saksoniji, a ankete pokazuju da bi ta krajnje desna stranka na regionalnim izborima sledeće godine u toj državi mogla da osvoji drugo mesto.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...