LSV: Predstavnica Ministarstva rada uvredila žene

304

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osudila je danas izjave predstavnice Ministarstva za rad Milene Antić da nijedan poslodavac neće da zaposli ženu koja se danas zaposlila, a sledećeg dana zatrudnela i da je poslodvacu potrebna „žena koja radi“, ocenivši da je reč o uvredama na račun žena.

„Paušalne kvalifikacije o ‘takvim ženama’ koje se zapošljavaju da bi otvorile trudničko bolovanje, kao i o poslodavcima koji zapošljavaju žene da bi radile a ne da bi išle na trudničko bolovanje, nove su uvrede za sve one građanke i građane Srbije koji se usuđuju da planiraju potomstvo u ovoj državi“, navela je funkcionerka LSV-a Ana Pataki u saopštenju.

Ona je ocenila da su zaposlene žene „oštećene poslednjim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, jer im pre svega trudničko bolovanje ne ulazi u prosek zarade, porodiljska naknada i dalje kasni, a plata za vreme odsustva radi nege deteta može biti i niža od proseka zarade za vreme rada“.

„To nije nikakvo ‘usklađivanje rada i roditeljstva’, ne predstavlja nikakav stimulans i neće više nikog uveriti da je Srbiji potrebno više dece“, navela je Ana Pataki.

Ocenila je da takve izjave predstavnika Ministrastva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja govore i o tome „koliko je država nespremna da se suoči sa propustima u zakonskoj regulativi, jer se nigde ne vide mere koje će olakšati uslove, prava i obaveze trudnica, porodilja i roditelja male dece koje taj zakon dotiče“.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Milena Antić izjavila je da nijedan poslodavac neće da zaposli ženu koja se danas zaposlila, a sledećeg dana zatrudnela, kao i da je poslodavcu potrebna žena koja radi.

„Zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da sutra odete na bolovanje“, rekla je Milena Antić.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...