Da, dobili smo novu generaciju iPhonea, ali Appleov „pametni“ sat je prava revolucija (VIDEO)

Ali, zaista revolucija

355

Apple je na ovogodišnjem jesenjem događaju predstavio tri nova modela iz ovogodišnje generacije iPhonea, koji su uvek apsolutne zvezde godišnjeg samita ove firme, ali prava zvezda je ipak nova serija Apple Watcha.

Telefoni predstavljaju logičnu evoluciju: brži su, lepši, moćniji, „seksiji“, ali nijedan od tri modela nije revolucionaran. Apple Watch 4 jeste. O tome nešto kasnije. Prvo o dizajnu, što je mnogima najvažnije.

Možemo da priznamo da se Apple baš potrudio da unapredi četvrtu generaciju najpopularnijeg „pametnog“ sata, i sata uopšte, na svetu. Opet, da bi sat ostao popularan po prodaju, korisnici će morati da se „navuku“ na napredne tehnologije ličnog zdravlja i forme, ne samo komunikacije.

Ne verujemo da će to biti problem za armiju svega sa oznakom „Apple“.

Novi Apple Watch ima ekran skoro do samog kraja oboda rama, odnosno na samoj njenoj prednjoj ivici. Ekrani su 30 odsto veći nego prethodne verzije, ali sa nešto manjim veličinama: 40 i 44 milimetra, umesto 42 i 46. Jedino „dugme“ ostalo je sa desne strane kućišta.

Mobilna varijanta novog sata povezivaće se na LTE i GPS satelite, baš kao i prethodna generacija, a postoji mogućnost i povezivanja na bluetooth i wi-fi. Ivice i poleđina su napravljeni od crnog safirnog stakla zbog boljeg prijema. Zvučnici su glasniji nego ikad, a mikrofon je stavljen na dijametralno suprotnu stranu od zvučnika.

Novi 64-bitni dvojezgarni procesor Apple S4 ima i novu grafičku kartu, dodat je i akcelerometar sa većim dinamičkim opsegom, kao i žiroskop koji može da sakuplja podatke osam puta brže od prethodnih modela. Obe ove komponente će sakupljati dovoljno podataka da mogu da otkriju da li je korisnik pao. U tom slučaju aktiviraće se i SOS mod, pomoću kojeg će korisnik moći da pozove hitnu pomoć. Ako je korisnik nepomičan jedan minut, taj poziv će biti automatski obavljen.

Pozadi se nalzi monitor otkucaja srca, ali osim optičkog senzora, to su sada i elektrode koje proizvode elektrokardiograme – koje je prihvatila Američka asocijacija za srčane bolesti, ali i zvanično vladino Ministarstvo za hranu i lekove (FDA).

I to je ono što smo vam pomenuli na početku. Posle godina najava, Apple je konačno zakoračio u pravi svet zdravsvene zaštite. Novi Apple Watch može da sprovodi elektrokardiograme, a sada ima i dozvolu vlade SAD da upozorava ljude koji su pod rizikom fibrilacije srčajnih komora. To je dugotrajni poremećaj srčanog ritma koji može dovesti do ozbiljnijih srčanih problema.

Da, sada je realnost da svi ti podaci koje su „pametni“ uređaji skupljali mogu dovesti do toga da vas vaš uređaj koji nosite na ruci može upozoriti da ste u pravoj opasnosti. I to ne frivolno, već sa odobrenjem stručne agencije.

Svi podaci su enkriptovani i iCloudu i na zahtev korisnika mogu biti podeljeni sa lekarima.

Razmislite malo o tome, Apple Watch 4 je prvi elektrokardiogram koji se može kupiti bez recepta. Ali, pre nego što kupite novi Apple Watch, obavezno, ali obavezno pročitajte detaljno uputstvo i smernice FDA o medicinskoj primeni Apple Watcha.

Novi operativni sistem satadonosi brojna unapređenja, kako praktična, tako i estetska. Tu je i novi operativni sistem, watchOS 5, koji će biti dostupan svim korisnicima i starijih generacija 17. septembra.

Apple Watch Series 4 dolazi u srebrnoj, zlatnoj i „space gray“ boji, a narukvice su dostupne u sivoj, crnoj i zlatnoj boji i napravljene su od nerđajućeg čelika.

Početna cena novog sata je 399 dolara. Naručivanje je moguće od 14. septembra, a isporuka počinje 21. septembra.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...