Nečuveno! Hrvatski ratni zločinac kaznu služi u termalnoj banji

Ministar kaže da je razlog tome preporuka lekara za takvim "oblikom rehabilitacije"

383

ZAGREB – Osuđenik za ratne zločine nad srpskim civilima Tomislav Merčep zatvorsku kaznu izdržava u Krapinskim Toplicama po preporuci lekara, izjavio je danas hrvatski ministar branitelja Tomo Medved.

„Radi se o preporuci lekara i uputu za toplice. Mi smo, kao što inače radimo u takvim situacijama, podržali inicijativu u saradnji s Ministarstvom pravosuđa“, kazao je Medved uoči sednice Užeg kabineta Vlade komentarišući vest na portalu Index da Merčep umesto u zatvorskoj ćeliji dane provodi u – toplicama.

Ministar je dodao da takav način izdržavanja kazne podržavaju ako se radi o hrvatskim braniteljima i ako lekari daju svoju preporuku za takav oblik rehabilitacije, a ustanove u kojima izdržavaju kaznu ne mogu pružiti takvu uslugu.

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić je o tome samo rekao da „postoje pacijenti koji su traumatizovani nakon moždanog udara“.

Tomislav Merčep je 2016. osuđen na pet i po godina zatvora jer kao komandant jedinice poznate kao „Merčepovci“ nije sprečio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u 2017. kaznu povećao na sedam godina.

Merčep od početka tvrdi da je nevin, a poricao je i da je zapovedao jedinicom koja je nosila njegovo ime.

Tužilaštvo ga je najpre teretilo da je naredio zločine, ali optužnica je zatim ublažena pa je osuđen zbog toga što svoje podređene nije sprečio u zločinima.

Prema tvrdnjama iz optužnice, „Merčepovci“ su na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživelo mučenja i zlostavljanja.

Izvor Jutarnji.hr
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...