Štite od srčanih bolesti i moždanog udara, ali jedite ih umereno!

"Ne treba odbacivati nešto vredno u želji da se otarasite nečeg beznačajnog"

221

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da konzumiranje tri manje porcije mlečnih proizvoda dnevno može da zaštiti od srčanih bolesti i moždanog udara, piše portal Vijesti.

Mlečni proizvodi kao što su sir i mleko nisu na dobrom glasu zbog zasićenih masti koje sadrže, ali je nova studija pokazala da umereno konzumiranje može da zaštiti srce.

Studija je sprovedena u zemljama nižeg i srednjeg imovinskog stanja, u kojima se mlečni proizvodi konzumiraju manje, rekla je Mahšid Degan sa Univerziteta Mek Master u Kanadi, jedna od vođa ovog projekta, prenosi agencija Srna.

Ona je za britanski list Gardijan izjavila da ovi nalazi mogu da posluže bogatijim zemljama u kojima se mlečni proizvodi izbegavaju zbog zdravlja.

„Umerena količina, tri puta na dan, može da zaštiti srce, a ne da ga ošteti. Mi savetujemo ljudima koji unose veoma malo mlečnih proizvoda da povećaju njihov unos“, rekla je ona.

Zabrinutost zbog mlečnih proizvoda proističe iz činjenice da zasićene masti povećavaju nivo LDL holesterola, koji se vezuje za bolesti srca.

Međutim, prema rečima Deganove, mlečni proizvodi sadrže i sastojke koji su dobri za ljude, kao što su posebne amino kiseline, nezasićene masti, vitamini K1 i K2, kalcijum, magnezijum i kalijum.

Ne treba odbacivati nešto vredno u želji da se otarasite nečeg beznačajnog, poručuje naučnica.

Izvor Vijesti.ba
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...