Tači bi da „spoji“ Preševsku dolinu i Kosovo, za Gazivode ni da čuje

"Neću dozvoliti podelu Kosova, neću dozvoliti stvaranje Zajednice srpskih opština sa izvršnom vlašću"

362

PRIŠTINA – Koha ditore objavila je danas da bi se dijalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija mogao nastaviti u Njujorku, a Tači je, na pitanje o tome, rekao da u okviru Generalne skupštine UN u ovom trenutku radi na uspostavljanju kontakata i, posebno, na članstvu Prištine u Interpolu i Unesku, te da traži angažovanje i drugih zemalja.

Kako je preneo portal KosovaPress, Tači je novinarima ponovo rekao da neće dozvoliti podelu Kosova, niti razmenu teritorije.

„Neću dozvoliti podelu Kosova, neću dozvoliti stvaranje Zajednice srpskih opština sa izvršnom vlašću. Ja sam za spajanje Preševske doline i Kosova i ni pod kojim uslovima neću dozvoliti da se razgovara o Trepči i Gazivodama“, rekao je Tači.

Ukazao je da je proces dijaloga sa Beogradom „osetljiv i složen“ i da stoga ne isključuje mogućnost različitih stavova po tom pitanju.

Upitan da li će ići u obilazak brane Gazivode na severu Kosova, Tači je odgovorio potvrdno i dodao da je on jedan od ljudi sa severa i da će tamo otići kada bude imao vremena, te da mu to neće biti prvi put.

Ponovio je i da razgovori sa Beogradom neće biti laki, a kao razlog je naveo „demarkaciju granice u dužini od 430 kilometara sa Srbijom“.

„Sve dok se taj proces ne zaključi neće biti ni međusobnog priznanja“, rekao je Tači.

Dodao je i da priznanje kosovske nezavisnosti od Srbije i pet zemalja EU, koje to do sada nisu učinile, praktično znači početak procesa formiranja kosovske vojske.

„Međusobno priznavanje podrazumeva ukidanje ruskog veta, a Kosovo će priznati još 80 zemalja koje to do sada nisu učinile“, rekao je Tači.

Zahtev tri opštine juga centralne Srbije iz 1992. o pripajanju Kosovu smatra „poštenim i pravovremenim“.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...