Počeo 52. Bitef, večeras svečano otvaranje

175

BEOGRAD – Izvođenjem predstave „Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum“, u režiji Dragana Živadinova, u Beogradu je počeo 52. Bitef. Slogan ovogodišnjeg festivala je „Svet bez ljudi“.

Prema rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, predstava „Odilo. Zatamnjenje. Oratorijum“ uvodi gledaoce u glavnu tematsku liniju Bitefa, a to je tretiranje fenomena ekstremne desnice, u savremenoj Evropi i svetu, fenomena desnog populizma, autoritarnih režima, raznih vidova nesloboda, ksenofobija, rasizma, koje su podvedene pod slogan “Svet bez ljudi“.

Večeras će festival svečano otvoriti filozof Srećko Horvat, a na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta će biti izvedena predstava „Svita broj 3 Evropa“. U pitanju je muzička i duhovita predstava koja oslikava stanje u zemljama Evropske unije kada je reč o poštovanju osnovnih vrednosti.

Ovogodišnji Bitef bavi se uznemirujućim društvenim fenomenima savremenog sveta. Nekoliko predstava su pozorišne instalacije, bez glumaca na sceni, pa će tako temom i formom, Bitef pokrenuti publiku na razmišljanje u kakvom svetu žive.

U konkurenciji za nagrade je 10 predstava.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...