Razmena teritorija je miran oblik etničkog čišćenja

215

NJUJORK – Čarls Kapčan u tekstu za „Njujork tajms“ pod nazivom „Ofanzivni plan za Balkan iza koga Amerika treba da stane“ snažno podržava ideju o razmeni teritorija između Srbije i Kosova i poziva SAD i EU da podrže to rešenje.

„Razmena teritorija je miran oblik etničkog čišćenja. Ipak, to je ispravna odluka“, piše Kapčan, dodajući da pragmatizam treba da pregazi principe u ovom slučaju, kako bi se obezbedio dogovor koji obećava okončanje krvavih sukoba i menjanja granica, nastalih nakon raspada Jugoslavije.

Autor, koji je u Obaminoj administraciji bio zadužen za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost, u tekstu kaže da Balkan konstantno „ostaje u strateškom predvorju pakla“ i da je sada trenutak da se učini pomak. Pomak, iza koga, kako smatra, Amerika i EU treba da stanu.

„Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije pre deset godina, ali Srbija se još uvek ne miri sa gubitkom teritorije, odbijajući da prizna Kosovo i stvarajući probleme između etničkih Srba i većine koja predstavlja etničko albansko stanovništvo. Skoro dve decenije nakon što je NATO pokrenuo bombardovanje sa ciljem da protera jugoslovenske vojne snage sa Kosova, tamo je ostalo oko 4.000 NATO vojnika da bi se održao mir. Sada bi mogao da se ucini pomak. I to moralno ofanzivan, ali i SAD i EU treba da stanu iza njega“, navodi Kapčan.

On navodi da sve izgleda tako da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači rade na dogovoru o razmeni teritorija koji bi mogao da dovede do okončanja tinjajućeg konflikta.

Sever Kosova, koji je nastanjen uglavnom etnickim Srbima, pripojio bi se Srbiji, a zauzvrat, Kosovo bi dobilo Preševsku dolinu, koju većinom nastanjuju etnicki Albanci, prenosi Blic.

Kako je naveo,razmena teritorije skrivala u pozadini još od prvih dana kosovske nezavisnosti, ali ništa se nije dogodilo, jer su se SAD i EU tome čvrsto suprostavile.

„Ruku na srce, nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je izjavila da “teritorijalni integritet zemalja Zapadnog Balkana utvrđen je i ne može se menjati“. Podržavajući Merkelovu, desetine istaknutih naučnika i političara sa obe strane Antlantika potpisali su otvoreno pismo koje osuđuje predlog i moli SAD i EU da se suprostave “povratku etnifikaciji politike i granica“ „, navodi on i dodaje da, ipak, postoje signali da se pojedini zapadni zvaničnici približavaju toj ideji.

Podseća i da je savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton naveo da je politika SAD-a da dve strane mogu da reše nesuglasice između sebe i postignu dogovor i jasno istakao: „Ne isključujemo prekrajanje granica“.

„Bolton dobro razmišlja, bar na ovom frontu. Sve dok obe strane pristaju na dogovor i mogu da obezbedne potrebnu političku podršku u svojim javnostima i pravnom sistemu – SAD i EU treba da ih podrže“, navodi autor teksta.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...