Desničari jačaju, šareni EP će postati još „šareniji“

Pred izbore za Evropski parlament stare izvesnosti ne važe

244

BON, BRISEL – Nazire se jačanje desničarskih partija koje bi mogle da formiraju novi moćni poslanički klub, konzervativci se osipaju, a liberali se uzdaju u (predsednika Francuske) Emanuela Makrona, navodi „Dojče vele“ (DW).

Navodi se da je jedno sigurno – sastav Evropskog parlamenta, koji je već danas s osam poslaničkih klubova izrazito šaren, nakon evropskih izbora u maju 2019. postaće još šareniji. DW ocenjuje da će u mnogim delovima Evrope ojačati populističke partije, dok se klasične narodne i konzervativne partije osipaju.

Trenutno je poslanički klub Evropske narodne partije (EPP) sa 218 od ukupno 751 poslanika najjača politička snaga. To bi moglo da se promeni jer ova frakcija ima sve više problema sa 12 poslanika mađarske vladajuce partije Fides.

Nakon što je Evropski parlament uz okruglo 100 glasova poslanika EPP – u kojem su i nemački demohrišcani – zatražio da se protiv Mađarske, zbog deficita u domenu pravne države, povede postupak za kažnjavanje, počelo da škripi u ovom poslaničkom klubu.

DW navodi da bi desničarski klub poslanika mogao da bude relativno veliki, možda čak drugi po veličini, i na taj način potisnuti socijaldemokratske i klasične konzervativne snage.

Kako se ocenjuje, uprkos tome što Evropskoj narodnoj stranci prete gubici, trebalo bi da se desi pravo čudo pa da konzervativci ne ostanu najjača grupacija, a najjača grupacija će verovatno dati i šefa Evropske komisije, čemu se šef kluba poslanika EPP Manfred Veber nada.

Navodi se da se i u levo-liberalnom taboru stvari menjaju. Zagovornici EU igraju na kartu francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji bi sada trebalo, slično kao i u predsedničkoj kampanji, da unese svež vetar u evropsku izbornu debatu.

Makron se sa šefom liberalne frakcije (ALDE) Gijem Ferhovštatom dogovorio da osnuje veliki Klub poslanika liberala.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...