Nora Hajrinen: Pomislio je da smo lezbejski par, bacio mi telefon…

Međunarodni Prajd Forum održava se u okviru Nedelje ponosa

255

BEOGRAD – Na otvaranju Međunarodnog Prajd Foruma, koji je održan danas u okviru Nedelje ponosa, predstavnici Evropske unije, Saveta Evrope i Civil Rights Defendersa složili su se da je neophodno nastaviti rad na poboljšanju položaja i ostvarivanju prava pripadnika LGBT+ zajednice.

Nora Hajrinen, šefica političkog sektora Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, rekla je na otvaranju foruma da se svake godine položaj LGBT+ pripadnika u Srbiji poboljšava, ali da je diskriminacija i stigmatizacija i dalje prisutna, ne samo u Srbiji, već i u Evropskoj uniji.

„I sama sam osetila to ovog leta. Bila sam na letovanju u jednoj susednoj zemlji sa najboljom prijateljicom, otišle smo u restoran i zamolile konobara da nas fotografiše. On je pomislio da smo mi lezbejski par, bacio je moj telefon na sto i odbio da nas uslužuje do kraja večeri“, ispričala je Hajrinen.

Ona je dodala da se pripadnici LGBT+ sa diskriminacijom suočavaju od malena – od škole gde su izloženi ismevanju i maltretiranju, pa kasnije i na poslu i društvu, saopštio je Tim Beograd Prajda.

„Kada se govori o LGBTI pravima, mi ne govorimo o nekim specijalnim ili novim pravima koja određeni krug ljudi traži za sebe. EU koristi svaku priliku da istakne da su ovo osnovna ljudska prava“, rekla je Hajrinen.

Anders Peterson, izvršni direktor Civil Rights Defendersa, istakao je da je ponosan što je ova organizacija učestvovala i podržavala organizovanje Parade Ponosa godinama unazad.

Dunja Mijatović, komesarka Saveta Evrope za ljudska prava, video porukom se obratila okupljenima na forumu rekavši da je u prethodnih nekoliko godina ostvaren značajan napredak kada je u pitanju položaj LGBT+ zajednice.

Ona je dodala da diskriminacija i dalje postoji, kao i da i dalje izaziva ogromnu patnju.

„Kao vaša komesarka za ljudska prava, ja ću stajati pored vas u borbi za dostojanstvo, pravdu i jednakost. Nastaviću da podsećam vlade, skupštine i pravosuđe na njihove obaveze koje se tiču ljudskih prava LGBT+ ljudi“, rekla je Mijatović.

Nedelja ponosa završava se u nedelju, 16. septembra, Paradom Ponosa.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...