Ministarstvo iznelo podatke – evo koliko je dece lečeno u inostranstvu

346

BEOGRAD – Država je od 2012.godine do juna ove godine na lečenje u inostranstvo uputila 1.989 dece, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

Od 2014.godine, kada je osnovan Budžetski fond za lečenje pacijenata u inostranstvu, do danas više od 500 dece godišnje, tačnije 2.071 dete, lečeno je u inostranstvu o trošku države sredstvima tog fonda, kao i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

O trošku RFZO 2010. godine u inostranstvu je, recimo, lečeno 40 dece, a država je 2012.godine na lečenje u inostranstvo uputila 45 dece.

Za nepune četiri godine Budžetski fond za lečenje u inostranstvu odobrio je 127 zahteva za lečenje u zdravstvenim ustanovama van Srbije, a u istom periodu poslat je 241 uzorak za genetsko ili metaboličko ispitivanje u inostranim laboratorijama.

Takođe, za 19 pacijenata odobren je dolazak stručnjaka iz inostranstva.

Za nekoliko pacijenata odobren je odlazak na lečenje više puta.

U ovoj godini o trošku Budžetskog fonda odobrena su 42 zahteva za lečenje u inostranstvu, a za pojedine pacijente odobreno je lečenje više puta, dok je u inostrane laboratorije poslato 69 uzoraka na genetsko ili metaboličko ispitivanje.

Takođe, pokriveni su troškovi dolaska stručnjaka iz inostranstva koji je u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj izveo ortopedske intervencije kod tri pacijenta i pregledao pacijente sa složenom urođenom anomalijom lokomotornog sistema.

Najčešća oboljenja zbog kojih su pacijenti odlazili na lečenje u inostranstvu su neurološkke bolesti, cerebralna paraliza, teška oboljenja krvnih sudova mozga.

Lečenje u inostranstvu odobravano je i zbog bolesti lokomotornog sistema, hemato-onkoloških oboljenja i stečenih oboljenja očiju kod prevremeno rođene dece.

Izvor Tanjug
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...