SRS: Pokrajinska vlast radi apsurdne stvari

200

NOVI SAD – Šef poslaničke grupe opozicione Srpske radikalne stranke u Skupštini Vojvodine Đurađ Jakšić najavio je danas da ta stranka sutra neće glasati za usvajanje Pokrajinskog antikorupcijskog plana i optužio pokrajinsku vlast da je „ogrezla u kriminalu i korupciji“.

„Koliko je nesposobna pokrajinska vlast dovela stvari do apsurda govori podatak da je pravni osnov za donošenje Pokrajinskog antikorupcijskog plana – akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, za period od 2013. do 2018. godine. Dakle, na samom kraju ciljanog perioda, vlast u Vojvodini predlaže plan za borbu protiv korupcije, čiji rok važenja ističe za tri meseca. Da nije tužno, bilo bi smešno“, rekao je Jakšić na konferenciji za novinare.

Optužio je Pokrajinsku vladu na čijem je čelu Igor Mirović iz Srpske napredne stranke i nekadašnji visoki funkcioner radikala, da u središtu njihove pažnje nije razvoj i napredak Vojvodine, nego „trošenje miliona na lični komfor i raskoš, kombinacije i lično bogaćenje“.

Prema njegovim rečima, naprednjačka pokrajinska vlast je probila sve rokove za usvajanje antikorupcijskog plana i Vojvodina poslednja u Srbiji usvaja ovaj dokument, i to tako da od 66 mera koje predviđa Pokrajinski antikorupcijski plan, čak 63 su prepisane iz modela plana koji je izradila Agencija za borbu protiv korupcije.

„Ovo je klasičan primer resavske, prepisivačke škole. Predloženi antikorupcijski plan za Vojvodinu identičan je planu za borbu protiv korupcije, koje su usvojile opštine Bački Petrovac, Plandište, Bač, Kuršumlija, Čajetina… Liče jedan na drugi, kao jaje jajetu“, rekao je Jakšić.

Optužio je pokrajinsku vlast da otvoreno, pune dve godine krši elementarno pravo poslanika na zasnivanje radnog odnosa, dok predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor krši Poslovnik i odbija da zakaže sednicu Odbora za ustavno-pravni položaj.

On je podsetio da su „naprednjaci“ došli na vlast u Vojvodini na bazi obećanja da će „rasvetliti sve kriminalne afere Pajtićevog režima i uhapsiti sve koji su učestvovali u nečasnim rabotama“.

„Dok su bili u opoziciji govorili su o lopovluku bivšeg režima, a sada, kao vlast, ćute kao zaliveni. Slagali su građane, na najgori način ih prevarili. Ko je odgovarao za pljačku u Razvojnoj banci Vojvodine, Fondu za kapitalna ulaganja, Fondu za razvoj novih tehnologija, dvorcu za decu ometenu u razvoju Heterlend u Novom Bečeju? Nije odgovarao niko. Nije rasvetljena ni jedna afera, niti je bilo ko od čelnika dosmanlijskog režima u Vojvodini završio u zatvoru“, naveo je Jakšić.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...