Zašto štenci kopaju rupe u zemlji

Osim što vole da žvaću, trče, istražuju i spavaju, štenci vrlo često umeju da kopaju zemlju u parku ili dvorištu, a dešava se da ovu aktivnost pokušaju i u stanu – na parketu ili tepihu.

392

Zašto ovo rade?

Najvažnije je znati da kopanje ne treba posmatrati kao problem, već kao simptom problema, koji će prestati kada i sam problem bude rešen.

Stoga štence ne možete odučiti od kopanja korišćenjem jednostavnih komandi, ili kažnjavanjem.

Prvi korak je – otkriti uzrok.

Kao najčešći uzroci kopanja  pokazali su se:

  • instinkt
  • potreba za hlađenjem
  • dosada
  • potreba za slobodom

Postoje rase pasa koji su selektivno i sistematski odgajani za kopanje. Terijer, tako, i samim imenom doslovno označava psa ,tj. vrstu koja kopa zemlju, ne bi li u njoj pronašla svoj plen.

Postoje psi koji kopaju jame u zemlji kako bi se u njima rashladili i zaklonili od sunca u danima velikih vrućina. Ovakvo ponašanje često je kod haskija, samojeda ili špiceva.

Štenci su puni energije, i njihov najveći neprijatelj jeste dosada. Većina štenaca kopa samo kako bi se zabavila.

Ukoliko vaš pas nije dovoljno mentalno i fizički stimulisan, ukoliko ne dobija dovoljno pažnje ili interaktivnih igračaka, lako se može desiti da razonodu pronađe u kopanju zemlje.

Ovo je ujedno aktivnost koja ga oslobađa nakupljene suvišne energije.

Ukoliko štene kopa u blizini kapije, ograde, ili čak vrata doma, najverovatnije žudi za slobodom, većim prostorom, izlaskom u prirodu i istrčavanjem.

Vlasnici često greše potkrepljujući ovakvo neželjeno ponašanje snažnim emotivnim reakcijama, koje štenci ponekad razumeju kao nagradu – dobili su ono što su želeli – pažnju.

Kao što je već rečeno – treba najpre prepoznati uzrok, i reagovati njegovim uklanjanjem.

Ako je vašem psu dosadno, posvetite mu više pažnje.

Ako mu je vruće, postarajte se da ga rashladite.

Ukoliko je problem veći, i ne polazi vam za rukom da ga rešite, konsultujte stručnjake. Oni vam mogu predložiti postavljanje podzemne ograde, prskanje spreja za odvraćanje ljubimaca ili neko slično rešenje.

Još neki od načina rešavanja ovog problema jeste briga o tome da istrebite štetočine iz dvorišta ili da obezbedite psu mesto koje će smeti da kopa. Nešto poput njegovog igrališta.

Načina ima mnogo, u zavisnosti od uzroka, rase psa, ponašanja vlasnika i spremnosti da se posveti rešavanju problema.

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...