Google ulazi u auto-industriju na velika vrata!

Tehnološki gigant sada i u automobilima

220

Aztomobili Reanault-Nissan-Mitsubishi će ubuduće koristiti Android operativni sistem na medija i informacionim sistemima na kontrolnim tablama ove auto alijanse, javio je Wall Street Journal.

To znači da će vozači sada moći da pristupe Google mapama za navigaciju, njegovom asistentu kojim se upravlja glasom, ali i drugim aplikacijama sa Google Play prodavnice bez mobilnog telefona. Novi sistemi počinju da se prodaju 2021. godine.

Ovo je jedan u nizu koraka auto grupe da bežično poveže automobile na „sisteme zasnovane na cloud tehnologiji“, čime bi mogli da sakupljaju podatke, dijagnostifikuju probleme i daljinski apdejtuju softver.

Android koristi oko 80 odsto korisnika mobilnih telefona u svetu, ali kompanije su navele da će ovaj sistam biti kompatibilan i sa uređajima koji koriste operativni sistem Applea i drugih proizvođača.

Reanault-Nissan-Mitsubishi je jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila. Prošle godine je prodao ukupno 10,6 miliona vozila, a namerava da do 2022. taj broj poveća na 14 miliona.

Mnogi proizvođači automobila nisu hteli da se odluče na sličan korak, jer nisu želeli da prepuštaju kontrolu nad odnosima sa mušterijama i njihovim podacima, a potencijalno i sa ogromnim budućim prihodima. Mnogi proizvođači nude preslikavanje Appleovog sistema, dok velikani kao što su BMW i Daimler (koji proizvodi Mercedes) ulažu veliki novac u razvijanje svojih sistema.

Sa druge strane, ovo je velika pobeda za Google, a ova saradnja bi mogla da natera i ostale velike proizvođače da razmisle o Androidu.

Akcije navigacionog sistema TomTom pale su posle ove objave za 25 odsto, na 6,38 evra na Amsterdamskoj berzi, prenosi AP, zbog straha investitora da će ova odluka itekako uticati na prodaju holandske kompanije.

Izvor Techbrif
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...