Hiperaktivnost kod pasa

Hiperaktivnost može biti veoma problematična za dresuru psa i svakodnevni život sa njim.

302

Mnogi vlasnici je ne prepoznaju na vreme i ne tretiraju adekvatno. Ovo dovodi do problema u ponašanju ljubimca, utičući na njegovu bezbednost, kao i na bezbednost svih u njegovoj okolini.

Hiperaktivni psi poseduju veliku količinu energije, koju je teško kanalisati dresurom, jer je njihova pažnja rasejana i kratkotrajna.

Ovakvi psi reaguju na svaki, ma i najmanji nadražaj u spoljašnjoj okolini. Sve što se oko njih dešava sposobno je da im odvuče i odvrati pažnju sa vlasnika. Doduše – na kratko, ali dovoljno da oteža vlasniku ili dreseru normalan sistem obuke.

Ovakvi psi u stanju su da iznenada potrče za leptirom, da narednog trenutka počnu da se okreću u krug, da bi već narednog skočili na druge pse.

U slučaju hiperaktivnosti vlasnici se najčešće oslanjaju na metodu „izmori ga trčanjem dok ne zaspi”. Drugi pak u graničnim situacijama razmišljaju i o upotrebi lekova.

Ukoliko imate hiperaktivnog psa, ne bi trebalo da bilo šta radite na svoju ruku.

Vaš veterinar je najstručniji da proceni da li se zaista radi o hiperaktivnosti, i preporuči najbolje rešenje.

Mnogi stručnjaci u ovakvim situacijama preporučiće vlasnicima aromaterapiju i biljne esencije, koje će umiriti psa, i pomoći mu da ovlada sobom.

Vežbanje kontakta očima, koji uči psa da se fokusiraju na vas (pored hrane i ostalih primamljivih nadražaja), i za to bude nagrađen, takođe je dobra vežba za jačanje koncentracije.

Muzička terapija još jedan je metod koji pomaže u smanjenju anksioznosti i ublažavanju hiperaktivnosti psa.

Na vlasniku je da, uz konsultovanje sa veterinarom, odabere najbolji pristup kako bi kanalisao višak energije svog ljubimca i obezbedio uslove za korekciju neželjenog ponašanja.

 

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...